Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неправителствени организации за защита на животните с протест пред Столичната община

Фандъкова: 2009-а, когато станах кмет, кучетата бяха около 9 000 на улицата, сега са около 3 800

| обновено на 17.03.16 в 10:19
Снимка: Росина Петрова

Защитници на животните протестираха пред Столичната община срещу условията, при които се отглеждат бездомните кучета в общинските приюти. Недоволните отново поискаха оставката на заместник-кмета по екологията в София Мария Бояджийска. Те настояват след кастрация кучетата да бъдат връщани там, където са заловени, а не да остават в приют. Една от активистките, бивш общински съветник, Мария Харбова, заяви:

2013-а, 2014-а и 2015-а обработените кучета намаляват съгласно доклада, който представих, а разходите се увеличават и това е всъщност необяснимо. Популацията на бездомните кучета не се намалява. Преброяването се прави от "Екоравновесие", което е в конфликт на интереси, тъй като "Екоравновесие" естествено ще каже и ще преброи толкова кучета, колкото е изгодно на Общината и респективно на общинското предприятие, откакто г-жа Фандъкова е кмет, и никой не вярва на тези преброявания, разбира се. На малките кученца не им се купува храна, не се чисти. Положението е критично за животните. Има сериозни съмнения, че парите не се харчат по предназначение.

Твърденията на Мария Харбова потвърди преди дни бивша служителка на общинското предприятие "Екоравновесие".

Животните се тероризират и малтретират в общинските приюти и не се вземат никакви мерки. Няма никакъв контрол. Виждат се условията. Всичко това е от години и никой не реагира. При субсидия 2 милиона и 500 хиляди лева просто е престъпление, обясни друг от активистите.

Кметът на София Йорданка Фандъкова обясни:

2009-а, когато станах кмет, кучетата бяха около 9 000 на улицата, сега са около 3 800, това се дължи на много последователна работа. Освен големият приют в Горни Богров, изградихме и нови кастрационни клиники. Да, наистина, в приюта в Сеславци има проблеми. Сега са изведени кучетата от сградата, която е в лошо състояние. В приютите в момента се прибират само кучета, които са агресивни. Полагаме усилия за подобряване на условията. В Сеславци предстои цялостен ремонт. Ще бъде изградено и видеонаблюдение.

По думите на кмета Йорданка Фандъкова няма основателна причина да бъде поискана оставката на заместник кмета Мария Бояджийска, тъй като администрацията прави всичко възможно за решаване на проблема с бездомните кучета в София. Тя не приема упеците на политически лица, общински съветцити, които са предводители на протеста, че няма прозрачност. По думите на кмета, усилията трабва да се обединят на цялото общество, да не се изхвърлят новородени кучета на улицата. Фандъкова призова за хуманно отношение към животните и кампании за осиновяването им.

Преди началото на заседанието на Общинския съвет бе внесена декларация срещу съществуването на приютите за бездомни животни в този им вид.

В документа се иска връщане към програмата "Кастрирай и върни" от времето, когато Бойко Борисов беше кмет и наказание за отговорните служители.

В петък миналата седмица привържениците на каузата за хуманно отношение към животните внесоха декларация до премиера Борисов с подобен текст.

От звуковия файл можете да чуете репортажа на Евелина Стоянова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна