Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спира се обществена поръчка за доставка на храна за армията

Николай Ненчев: Осигурени са средства за модернизиране на "МиГ-29"

| обновено на 17.03.16 в 12:50
Снимка: БГНЕС
Ще бъде спряна и обществената поръчка за доставка на храна за армията. Това обяви министърът на отбраната Николай Ненчев в авиобаза "Граф Игнатиево", където се отбеляза 65 години от създаването ѝ. Военният министър потвърди, че обществените поръчки в сферата на отбраната ще бъдат незабавно спирани и при най-малка сянка на съмнение.

До края на годината българските ВВС ще имат поне 12 изправни изтребители "МиГ-29", заяви министърът на отбраната Николай Ненчев:

До края на май се очакват още два ремонтирани двигатели за "МиГ-29", с което работещите изтребители стават общо 4. Това стана възможно след финализирането на преговорите с полската страна за регулярни доставки, техническо обслужване и постоянна логистична поддръжка на двигателите, добави министърът. В решаваща фаза са разговорите за избор на нов изтребител за ВВС, като вариантите са с фирмите "Грипен", "Юрофайтер" и други, съобщи Ненчев. Финален срок за това обаче не е поставян, тъй като има много технически подробности за доуточняване, каза от своя страна началникът на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов.

По-рано министър Ненчев в интервю за програма "Христо Ботев" на БНР, каза:

Осигурени са средствата за модернизацията на "МиГ-29", който ще използваме в следващите може би 1-2 или 3 години максимум, преди да придобием многофункционален самолет. А вероятно до дни проектът за закупуването на нов многофункционален самолет ще бъде приет в Министерския съвет. Няма да има проблеми с авиацията. То и към момента няма, но предполагам, че в рамките на следващите няколко месеца, до края на годината авиацията ще бъде в изключително добро състояние и ще можем сами, без каквато и да е подкрепа, ако това не е необходимо, да охраняваме сами въздушното ни пространство, каза по-рано 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна