Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ искат Борисов да освободи "хората на Радан Кънев" от властта

Радан Кънев определи реакцията като истерична и предположи, че е свързана със заявената политическа инициатива на ДСБ да иска разследване за собстеността на "Булгартабак“

| обновено на 17.03.16 в 18:49
Цвета Караянчева
Снимка: БГНЕС

В специална декларация парламентарната група на ГЕРБ призовават премиера Бойко Борисов да освободи от всички ръководни постове в държавата "хората на Радан Кънев". Групата поиска да се помисли и за оставките на Петър Москов и Николай Ненчев. Радан Кънев призова, ако ГЕРБ са недоволни от кабинета, да поискат вот на недоверие. От РБ защитиха министрите си. Заместник-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цвета Караянчева обясни:

Парламентарната група на ГЕРБ отказва повече да носи отговорност за действията на Радан Кънев и неговоте съпартийци. Парламентарната група на ГЕРБ настоява премиерът Бойко Борисов да дойде в Народното събрание, да ни обясни докога "опозиционерите" на Радан Кънев и ДСБ ще участват във властта, докога ще търпи тези хора и техните лъжи, че са в опозиция, а всъщност са в управлението на държавата. ГЕРБ настоява премиерът Бойко Борисов да вземе мерки и да освободи от всички ръководни постове в държавата хората на Радан Кънев и ДСБ, самообявили се за опозиция на думи, а на дела участват в управлението. Декларацията, тя е към ДСБ.

От ГЕРБ поискаха още прокуратурата да провери всички назначенията на ДСБ. ГЕРБ имали сигнали за източване на военното дружество "Терем" чрез председателя ѝ. Те прочетоха списък на дружества, където, според ГЕРБ има назначения на Радан Кънев:

Радан Кънев няма ли най-накрая да поиска оставката и на неговия министър Николай Ненчев?! На конференцията на ДСБ Ненчев лично се нарече "ваш министър", попита Александър Ненков. Той допълни списъка с лични назначения на Кънев във вътрешното министерство, регионалното, енергийното и в почти целия политически кабинет на външния министър. След личните назначения Ненчков посочи и здравния министър Москов, но за него и Ненчев ГЕРБ щели да решават след като чуят премиера.

Найден Зеленогорски от реформаторите защити назначенията на Москов и Ненчев, защото са министри на РБ. Те се справят добре и ние ги подкрепяме, както и всичките си министри.

ГЕРБ разглеждат властта като ползване на облаги, коментира Радан Кънев и определи пресконференцията на ГЕРБ като истерична. Той изтъкна, че тъй като не знаем причината за публичната истерия, може само да предполага, че тя е свързана със заявената политическа инициатива на ДСБ да иска разследване по темата за собствеността на "Булгартабак“ и публичните данни за контрабандни канали, поддържани от холдинга:

За да не бъдем параван на ползването на облаги и разпределението им между ГЕРБ и ДПС, ние днес сме в опозиция.

Кънев припомни, че кадровата политика се определя от министър-председателя и правителството и ако тя не се харесва на най-голямата парламентарна група, то ГЕРБ може да поиска вот на недоверие на кабинета.

Според Валери Симеонов, съпредседател на Патриотичния фронт, това е координирана акция за натиск върху ДСБ и Радан Кънев:

Това е координирана акция, която има за цел определен натиск, меко казано, върху групата на г-н Кънев. Аз смятам, че той и тази група трябва да се определят опозиция ли са или не. Ясно е, че Борисов иска по някакъв начин отстраняване на групата на Кънев от ръководството или, най-малкото, поставянето му на колене, да не тегли дивиденти, че е опозиция точно преди президентските избори. Може би, всичко се върти около кандидатурата за президент?

В предаването "Нещо повече" Валери Симеонов подчерта, че според него не е изключен ремонт на кабинета, защото сега е моментът да бъдат отстранени хора, които са показали, че не се справят със задълженията си. Не мисля, че ще има чак такава политическа стръв да освободят всички от ДСБ, само защото са членове на тази партия, прогнозира Симеонов:

Никой не говори за г-н Москов. Приемаме Москов и за наш министър, така че „С Москов малко по-внимателно“, бих препоръчал на министър-председателя.

Валери Симеонов каза още, че сме свидетели и съучастници на емоционален преход в психиката на г-н Борисов към човек, когото е считал за близък, но вече не е такъв:

Има ответна реакция и указания към преките изпълнители – парламентарната група на ГЕРБ. Единственото хубаво в тази екзекуция е, че е извършена от една красива жена – г-жа Цвета Караянчева.

Парламентарната група на ГЕРБ поиска Реформаторският блок да излъчи единен лидер, с когото да се преговаря. От формацията казаха, че ще го обмислят.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна