Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Незаснетите сюжети, ненаписаните български романи

Истината и само истината за политическия, културния и стопанския живот в отечеството ни между 19 и 20 век – това е книгата „България в потури, но с цилиндър“ на Петя Александрова. Четеш 50-те истории и нямаш ни най-малко съмнение, че това е написано хем от журналист, хем от писател. Само професионално любопитен човек може така ловко „да влезе под кожата“ на родната история, че да покаже в най-близък план личностите от онова време без да ги величае, но и без да ги принизи. И само опитен разказвач като Петя Александрова може да интерпретира с такава лекота комичните и трагични подробности от съдбата на онази България.
Кои са героите на „България в потури, но с цилиндър“? Видните личности, които уж добре познаваме още от учебниците по история и литература. Но и доста колоритни българи и българки, за които рядко някой се е заемал да напише. Ще останат ли неразказани в романи или на кинолента пиперливите любовни истории, скандалните отношения сред интелектуалците, дворцовите интриги, детайлите от родния бит, „сблъсъците“ с новостите на цивилизацията, И точно за това ни подсеща с добронамерена иронична усмивка книгата на Петя Александрова „България в потури, но с цилиндър“.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.