Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Остров Мавриций

Гигантски водни лилии в Ботаническата градина Jardin de Pamplemousse в островната държава Мавриций.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ще споделя с вас, уважаеми слушатели, че аз съм един много богат и много щастлив човек. Богат не в материален смисъл, а с видяното и преживяното. Защото имах възможността да видя много страни като Мавриций в далечния Индийски океан. Република Мавриций е островна държава в югозападната част на Индийския океан. Освен Мавриций тя включва още островите Родригес, Агалела, Сан Брандон и още няколко по-малки. Площ на републиката – 2040 кв. км., от които остров Мавриций заема 1865 кв. км.
Селското стопанство е монокултурно – отглежда се основно захарна тръстика (93%) от насажденията. Но се обръща сериозно внимание на туризма, чието бързо развитие започва още през 1950 година.
В миналото Мавриций бил покрит изцяло с гъста вечнозелена гора. Водите около него гъмжали от гигантски костенурки и най-различни видове риба, а вече изчезналата огромна птица дронт (или додо-нелетяща, подобна на гигантска пуйка – сега символ на страната), се е срещала навсякъде. Само за няколко години обаче първите холандски заселници я изтребили. Нейната участ била последвана и от тази на цялата горска растителност. Изсичането й за нуждите на корабостроенето, разчистването на площи за отглеждане на захарна тръстика и разселването на непознати дотогава видове животни, променили изцяло местната природа.
Човек може да получи представа за нея в петнайсетте резервата – девет на Мавриций и шест по околните острови. Но загубите са невъзвратими – от двадесет и шестте ендемични вида птици, например, днес са оцелели едва девет. За да научите още любопитни неща трябва да чуете това предаване.

20 март
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени