Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Барутин отбелязаха 44 години от първите жертви на Възродителния процес

| обновено на 19.03.16 в 14:40
Снимка: БГНЕС / Снимка: БГНЕС

И тази година стотици хора са събраха на възпоменателния митинг в доспатското село Барутин по повод 44 години от Възродителния процес и насилствената смяна на имената.

При трагичните събития през 1972 година са загинали двама жители на село Барутин, трима са ранени, а десетки са били интернирани в различни краища на страната.

За годишнината пристигнаха и членове от централното ръководство и парламентарната група на Движението за права и свободи, както и представители на изселническите организации от Истанбул.

Политическото време е сложно и тези, които управляват държавата, трябва да бъдат отговорни и да се отърват от безотговорните, каза Мустафа Карадайъ, съпредседател на ДПС и депутат от Смолянска област:

Ние, мюсюлманите, в нашата родина осъзнахме, че когато сме разделени, нито можем да сиотстояваме правата, нито можем да бъдем онази сила, която да гарантира нашето развитие, защото една част от българските граждани, нас, мюсюлманите, в нашата родина ни виждат като врагове. От друга страна, всеки, който не иска да сме силни, и да си отстояваме правата и свободите по пътя на демокрацията, нашата родина се опитва да го отслаби. И в момента за шести път текат такива процеси от 90-та година насам. Всички помним тези процеси. И с Мехмед Ходжа направи партии, Гюнер Тахир и Осман Октай , Касим Дал и Недим Генджев и сега и Лютви Местан, на всички тези отцепници, които си мислят, че могат да разделят ДПС, резултатът им е ясен и затова сме повече на този площад. За да кажем: "Недейте да си правите експерименти с нас". Да зададем модела на заедността за развитието и на нашия регион и на нашата родина.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени