Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Генерал-лейтенант Константин Попов: Българското общество все повече ще се нуждае от добра армия

Снимка: БГНЕС

Армията ще бъде въоръжена на границата. Създадена е и необходимата система за командване и управление. Българският войник ще изпълнява заповедите и разпорежданията на българския офицер. Ще има и такива съвместни центрове, където ръководителите на съответните структури ще стоят и заедно ще вземат решения, каквито би трябвало да откликнат най-добре на конкретната ситуация. Това каза пред “Хоризонт“ в предаването “Неделя 150“ началникът на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов. Той увери, че българският военноморски флот също има готовност за реакция, ако бежанският поток се измести към акваторията на Черно море:

В началото на следващия месец ще има едно такова съвместно учение между „Гранична полиция“ и военноморския флот в района на Варна. Черно море е малко по-особено море, има своите особености, условията не са толкова добри за корабоплаване и леки корабчета, които пренасят бежанци.

Началникът на отбраната определи като много решителна и важна първа стъпка приемането на проекта за инвестиционен разход за многоцелевия самолет в Съвета по отбрана:

Никога не сме стигали до толкова далеч в нашата дейност. Проектът е разработен добре. Той всъщност трябва да бъде и финансово осигурен, трябва да бъде приет на Министерски съвет, да бъде приет от НС и едва тогава ние ще започнем реалната процедура по придобиване.

Българското общество в една такава динамична обстановка, която се развива около нас, все повече ще се нуждае от добра българска армия, подчерта още Константин Попов.

МиГ-29 трябва да лети. Това е категорично ясно, очевидно осъзнато не само от военните и авиаторите, а осъзнато и на политическо ниво. Защото ако този процес по поддръжката на МиГ-29 беше донякъде с въпросителни в миналото, сега е важно да се обяви, че има решение, обещани са финансови средства МиГ-29 да продължи да се поддържа и дори тези финансови средства са не малко.

Относно спирането на обществената поръчка за бронирани машини за Сухопътните войски, Константин Попов заяви:

Аз като началник на отбраната трябва да казвам какво трябва. Следващите политически нива казват най-вероятно какво може. Определено ни трябват бронирани машини, трябват ни и кораби, и самолети. Защо е спряна тази процедура - това, което знам, е, че има технически проблеми.

Според началника на отбраната отношението към Българската армия трябва да се промени като отношение към отделния военнослужещ – да бъде достатъчно добре уважаван, обгрижван - не само от институцията Министерството на отбраната, а от всички.

В предложенията за изменение и допълнение в Закона за отбраната и въоръжените сили се налагат няколко решения, които не са много традиционни, и ако парламентът ги приеме, ще може ние да вземем офицери, които по един или друг начин са напуснали по време на съкращение и имат достатъчно хоризонт пред себе си да могат да бъдат върнати обратно на служба в Българската армия. Има и други решения, които се предлагат – кадрови войници, сержанти, които са завършили висше учебно заведение, да преминат курс по подготовка в Националния военен университет, във Висшето военноморско училище и да придобият офицерско знание, заяви още генерал-лейтенант Попов.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна