Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В "Тютюневият град" с дъх на тютюн

| обновено на 21.03.16 в 14:15

Онлайн платформата на проекта "Тютюневият град" ще бъде представена днес. В нея са събрани история, разкази и спомени за специфичния пловдивски квартал, както и добри практики от света. Тя е и място за споделяне на визии, проекти и възможности за неговото бъдеще споделят от екипа, работил по проекта. 

Откриването на платформата се организира съвместно с младото пловдивско издание "Нула 32" и е съчетано с представяне на неговия брой, посветен специално на тютюневите складове "С дъх на тютюн". 

Според програмата на Пловдив като Европейска столица на културата 2019 Тютюневият град е най-вече територия за акции и намеси в публично пространство и повод и тема за обществен дебат. Събитията от последната седмица доказаха необходимостта от такъв дебат. Какъвто и да е законовият статут на тютюневите складове, фондация "Пловдив 2019" е против тяхното разрушение и се стреми да вдъхнови и повиши ангажимента и отговорността на гражданите към тях, да разшири знанието за тяхното историческо и културно значение. Събарянето на още един склад за съжаление съвпадна с пореден етап от дългосрочния проект на фондацията и началото на платформата.

С платформата "Тютюневият град" предоставяме възможност за конструктивно и положително развитие на разразилата се обществена активност, благодарение на която спря разрушаването на сградата. На базата на разработването на този сайт и активно участие на граждани в него, екипът на фондацията ще надгражда проекта за "Тютюневия град“, част от който е и стартирането на кампания за набиране на средства, с които да се заяви гражданската воля спрямо функцията и облика на тютюневите складове.

Онлайн платформата "Тютюневият град" (http://tobacco-city.plovdiv2019.eu/) е проект на Фондация "Пловдив 2019", осъществен съвместно с i-creativ студио и с любезното съдействие на: Пенка Калинкова, БНТ 2 – Пловдив, Държавен Архив – Пловдив, Йоханнес Артинян, арх. Руси Делев и гл. ас. д-р арх. Велина Панджарова, ръководител Катедра "История и теория на архитектурата" към УАСГ.

Откриването на платформата "Тютюневият град" се организира съвместно с младото пловдивско издание "Нула 32" и е съчетано с представяне неговия брой, посветен специално на тютюневите складове "С дъх на тютюн". Събитието ще се състои на 21 март (понеделник) от 19.00 ч. в клуб "Stage 51" и включва презентации и неформални дискусии, както и съпътстваща изложба, разположена на площад Централен.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна