Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главният прокурор поиска имунитета на депутата БСП Светла Бъчварова-Пиралкова

Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета на народния представител от парламентарната група на БСП Светла Бъчварова-Пиралкова, информираха от държавното обвинение. По досъдебно производство на Софийската градска прокуратура са събрани доказателства за това, че като председател на Управителния съвет на Селскостопанската академия Бъчварова-Пиралкова съзнателно е сключила неизгодна сделка, от която е произлязла значителна вреда за академията в размер на 1 млн. 326 хил. 671 лева.

Селскостопанската академия е организация за научни изследвания, за приложна, обслужваща и спомагателна дейност в областта на земеделието, животновъдството и хранителната промишленост, посочват от прокуратурата. Академията е юридическо лице на бюджетна издръжка и второстепенен разпоредител с бюджетни средства към Министерството на земеделието и храните. В периода от 4 юли 2008 г. до 28 юни Пиралкова е била председател на Управителния съвет на Селскостопанската академия.

Със заповед от 21 юли 2009 г. министърът на земеделието и храните е предоставил на ССА за ползване 9 726,224 дка земеделски земи, намиращи се в землищата на селата Стражица и Карвуна.

Без да е взето решение от Управителния съвет на академията, на 13 август 2009 г. Светла Бъчварова-Пиралкова, в качеството си на председател на Управителния съвет е сключила договор за съвместна научноизследователска и опитнопроизводителна дейност върху тази земеделска земя с "Литекс Комерс" АД. Договорът е сключен за срок 10 години, като Дружеството е трябвало да плаща на Селскостопанската академия 17 500 лева годишно или по 1,80 лева на декар.

Агротехническите и икономическите експертизи, възложени от прокуратурата, са доказали, че в същия период от време арендната цена за районите, в които се намира предоставената на дружеството земеделска земя, е от 70 до 80 лева. При реална базова пазарна цена 70 лева за един декар обработваема земеделска земя за отдадените по договора 9 726,224 дка сумата като приход за академията би могла да бъде в размер на 680 835,68 лв., информират от прокуратурата.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна