Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Р. Стаменков: Няма индикация бежанският поток да се е пренасочил през България

Снимка: БТА

Надявам се споразумението между ЕС и Турция за мигрантската криза да стане оперативно и да доведе до желаните от всички резултати. Цифрите показват, че има засилено преминаване на повече хора до тази неделя. Повече хора се опитват да достигнат до Гърция , преди влизането на това споразумение в сила.

Това каза за предаването "12+3" по "Хоризонт" ръководителят на мисията на Международната организация по миграцията в България Радослав Стаменков и уточни:

От началото на годината миграционният натиск към Гърция и към ЕС от страна на Турция не е намалял. Дори, в сравнение с миналата година, се е увеличил. Цифрата до днес е 154 000 мигранти са навлезли на територията на ЕС. Тази цифра, сама по себе си, говори пред какъв сериозен проблем продължаваме да сме изправени и към момента.

Стаменков е категоричен, че е необходимо да се създаде единна система за убежище в Европа и еднакви правила във всички държави членки. Трябва да има легални пътища за миграция в Европа, но и много програми за активно връщане на лицата, които не отговарят на условията за предоставяне на международна закрила:

Както и работа в страните източник на тези проблеми, и страните, които са поели най-големия миграционен натиск. Страните, съседки на Сирия, са приютили няколко милиона бежанци от тази държава и цифрите там, на фона на цифрите в ЕС, са много големи. 

Стаменков е категоричен, че бежанците не са променили маршрута си след сключването на споразумението:

Към момента няма индикация, че бежанският поток е сменил посоката на придвижване през България. Не се забелязва увеличен брой влизания на територията на страната, както и излизания към Сърбия. Засега няма индикации, че това се случва.

За да бъдат пресечени каналите за трафик на бежанци, са необходими координирани действия на територията на целия ЕС, категоричен е експертът:

Контрабандата на хора, смело можем да кажем, е бизнес номер едно през последната година и половина в Европа.

Интервюто на Даниела Якова с Радослав Стаменков можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени