Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Явор Хайтов: И извършващите мониторинг върху съдебната система, се нуждаят от наблюдение

Снимка: Жоро Александров

Законопроектът за МВР ще бъде разгледан от Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред вероятно утре, каза Явор Хайтов, заместник-председател на НС и депутат от БДЦ. Той подчерта, че има текстове, които биха могли да бъдат подкрепени, но най-напред трябва да е ясна финансовата обосновка:

Има текстове, които бихме могли да подкрепим, но аз не виждам смисъла на създаване на допълнителни административни звена към МВР. Трябва веднъж за винаги да се разбере, че в МВР няма две ръководства – няма политическо и професионално. На първо място, трябва да чуем финансовата обосновка, къде се вижда възможност за съкращаване на разходи и на получаване на допълнителни средства. Аз искам министър Бъчварова да ни увери, че полицаите ще започнат да се срещат все по-често с хората, че в малките села ще има приемни. Това, срещу което аз лично възразявам и съм депозирал и питане до Борисов в парламента, е желанието премиерът да продължи мониторинга върху съдебната система.

Антикорупционният закон, който беше предложен през септември миналата година, беше лош закон и за него вицепремиерът Меглена Кунева получи "Слаб (2)", каза Хайтов:

Всеки един студент има право да се яви на поправителен изпит. Проблемът е, когато ние правим така, че вицепремиер на страната се явява на поправителен изпит. Предложеният ни през септември закон беше лош закон. Аз възразих тогава главно върху две неща – на първо място, върху анонимните сигнали и на второ място – върху начина на избиране на ръководство на Бюрото, което обединявана в себе си няколко звена, Бюрото, което трябва да следи за корупция по високите етажи на властта. Методиката на избор на Бюрото вече е променена, не е само и единствено от МС, защото, според мен, това даваше възможност за партийни и политически секретари и възможност за репресия.

Според Явор Хайтов самите проверяващи, които извършват наблюдение върху съдебната система, се нуждаят от наблюдение. Той изрази мнение, че мониторингът трябва да падне:

Българските депутати в ЕП демонстрираха и демонстрират едно впечатляващо единомислие по отношение на този мониторинг и това наблюдение, което се осъществява върху съдебната система. Тук говорим за мониторинг практически и върху правителството.

Интервюто на Силвия Великова с Явор Хайтов можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна