Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

13 загинали и най-малко 35 ранени след самоубийствен атентат на летището в Брюксел

| обновено на 22.03.16 в 12:12
10
Снимка: ЕПА/БГНЕС

13 загинали и най-малко 35 ранени след атентата на летището в Брюксел. Това е първата официална информация на Белгийската прокуратура. Две мощни експлозии отекнаха на летището в Брюксел преди 9.00 часа българско време тази сутрин. Според информация на белгийските медии между едно и три взривни устройства, които не са експлодирали, са били открити на терминала на аеропорта.
Прокурорът на Брюксел потвърди появилите се вече съобщения, че взривовете са резултат на самоубийствени атентати, съобщи Ройтерс. Според свидетели непосредствено преди първата експлозия са се чули изстрели от огнестрелно оръжие и викове на арабски език. Версиите все още се проверяват. Някои твърдят, че се е взривил куфар.   

Обявена е четвърта максимална степен на терористична заплаха, което означава, че опасността от нови терористични атаки все още не е приключила. 

Кризисният център в Брюксел разпространи предупреждение към жителите и гостите на столицата да не излизат навън. Европейските институции също отмениха всички срещи.

Терористичният акт се случва броени дни след залавянето на терориста Салах Абдеслам, основен заподозрян в терористичните атаки в Париж през ноември миналата година, при които загинаха 130 души.

Фасадата на терминала е с изпочупени прозорци, сградата е в окаяно състояние. Според публикувани снимки всичко е опустошено.

Летището е затворено. Официално беше потвърдено, че всички полети – излитащи и кацащи, са отменени. Спрени са и влаковете към терминалите. Отцепен е районът на аеропорта. Според свидетели, цитирани от държавната телевизия, на терминала има множество ранени. Хора лежат и на тротоара пред летището. Линейки и пожарни са на място. Всички брюкселски болници мобилизират свободни легла. Повечето ранени от летището се откарват в университетската болница "Сейнт Люк“, източно от центъра на града.

Тази сутрин не е имало полет за България. Към този момент няма данни за загинали или ранени български граждани при експлозиите, станали на летището в Брюксел, казаха за "Хоризонт" от българското външно министерство.

Обявена е кризисна телефонна линия за хората, които търсят свои близки на летището. Тя е: +32 2 753 7300. Има и дежурни телефони в българското посолство в Белгия: +32 23 74 47 88/ +32 47 39 81 042 и дежурен телефон на Консулската ни служба, която също съдейства на нашите сънародници: +32 23 75 86 50.

Повечето училища в Брюксел, в момента все още работят, но децата се държат вътре в сградите. Всяка община ще съобщава на родителите, кога могат да дойдат да приберат децата си. Но към момента се препоръчва хората да стоят в домовете си, да гледат телевизия, да слушат радио и да следват инструкциите на официалните власти, тъй като в социалните мрежи и Интернет, излиза много противоречива информация. Много от нещата, които се съобщават от хората не са верни и не са потвърдени.

Залата на заминаващите в брюкселското летище след взрива


(Снимките в галерията са на ЕПА/БГНЕС)

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия