Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Публичен дебат за човешкия мозък

Публичен дебат на тема „Невронауките: загадка ли е все още човешкият мозък?“ ще се проведе днес от 18.30 до 20.00 часа във Френския институт в София. Специалистът по невронауките Жан-Люк Бертие и психологът доц. д-р Лилия Гурова ще обсъдят предизвикателствата и последствията, свързани с прогреса на невронауките и опознаването на функционирането на човешкия мозък при когнитивните процеси и изучаването.

Жан-Люк Бертие е специалист в областта на невронауките. Работи върху приноса на когнитивните науки в процесите на преподаване и усвояване, в частност как мозъкът ни възприема, разбира, запомня и забравя. Резултатите от научните му трудове намират приложение в работата по подобряването на капацитета на внимание при учениците.

Вече се знае, че много учени изпитват трудности при усвояването на материала поради факта, че педагогическите практики не съответстват с функционирането на мозъка.

Ние нямаме една памет, а множество памети, които имат различна функция, които действат и въздействат върху нас, върху различни ритми. Ние се опитваме точно това да разберем, точно това да покажем на преподавателите, за да могат те да успеят да приложат най-добрите средства, за да могат техните ученици най-добре да се научат да си служат с паметта и в крайна сметка да се научат на това, което ние им предаваме като информация, каза в „Хоризонт до обед“ Жан-Люк Бертие.

Според него проблемът е, че по-голяма част от преподавателите не знаят как функционира мозъкът на учениците:

Човек запомня нещата само и само когато често си ги припомня, каза той.

Лилия Гурова е психолог. Тя е доцент в департамент „Когнитивна наука и психология“ на Нов български университет. Научният й интерес е в областите психология, когнитивни науки и философия на науката. Според доц. Гурова критическото мислене е по-важно от запаметяването:

Ние можем да помним много неща, но ако не знаем как да ги използваме или ги използваме неправилно, тогава стигаме до грешни решения. Според мен критичното мислене е нещо, което е полезно. 

В звуковия файл можете да чуете мини дебат, организиран от Ирина Недева с Жан-Люк Бертие и Лилия Гурова. Преводът е на Соня Васева.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени