Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските държавници осъдиха терористичните актове в Брюксел

| обновено на 22.03.16 в 13:12
Снимка: ЕПА/БГНЕС

България остро осъжда терористичните актове в Брюксел. Това се казва в съболезнователна телеграма на президента Росен Плевнелиев до краля на Белгия Филип, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Новината за терористичните актове на летище “Завентем” и метрото в Брюксел, довели до убийството на невинни граждани и десетки ранени, дълбоко ме потресе и наскърби. Република България остро осъжда тези актове на насилие. Подобни прояви, насочени срещу мирни граждани, не могат да бъдат оправдани по никакъв начин, се казва в телеграмата.

България застава редом до Белгия в знак на солидарност срещу тероризма. Това се казва в изявление на премиера Бойко Борисов по повод атентатите в Брюксел. Борисов изрази съболезнования на семействата на загиналите.

Според премиера, сигналите на всички партньорски служби се обменят, но за заплаха спрямо България не е съобщавано:

България не е имало, но когато минават заплахи, минават по ротационен принцип и всички служби са информират една-друга за това, което има. Не случайно преди няколко седмици изкарахме отряда и всеки сигнал, колкото и да е незначителен и несериозен, действаме, като че ли е най-сериозният.
И външният министър Даниел Митов изрази позицията си:

Днес бяхме свидетели на една безпрецедентна терористична атака срещу столицата на обединена Европа. Убеден съм, че тази атака няма да остане без последствия.

Вицепремиерът Меглена Кунева заяви, че няма да отложи нито едно свое пътуване до Брюксел след атаките:
Това е поредното трудно за квалификация злодеяние, което освен отнемането на човешки живот, иска да отнеме волята и да насади страх в сърцата на всички онези, които споделят европейските ценности. И европейци, и хора, които са разпознали универсалния човешки стандарт, който Европа дава. Не само че много решително осъждаме случващото се, но искам да кажа, че не трябва да ни е страх. Това всъщност е тяхната победа, за която мечтаят. Да се уплашим, да се свием, да се затворим, да отстъпим от световното си лидерство, каквото Европа безспорно има.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна