Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СЕМ прие процедурата за избор на генерален директор на БНР

Регулаторът поиска отчет за актуалното финансово състояние на Радиото

| обновено на 22.03.16 в 15:37
СЕМ

Съветът за електронни медии (СЕМ) прие процедурата за обявяване на конкурс за генерален директор на Българското национално радио (БНР). Освен изискванията, описани подробно в Закона за радио и телевизия, членовете на СЕМ решиха кандидатите за генерален директор на БНР да имат поне три години управленски стаж. 

Документи и концепции ще се приемат всеки ден от 1 до 15 април от 9.00 до 17.00 часа. Проверките за редовността на документите ще продължи до 20 април. До 10 май Съветът за електронни медии ще оповести допуснатите кандидати. Събеседванията с тях ще бъдат в рамките на три дни, а до 20 май Съветът за електронни медии трябва да избере кой ще бъде новият генерален директор на Българското национално радио.

Мария Стоянова от СЕМ поиска настоящото ръководство на радиото до края на тази седмица да изпрати в Съвета документ за актуалното финансово състояние на медията, който трябва да бъде качен на сайта на СЕМ:

Както и допълнително да споделят как са разпределени рекламното време, до каква степен то е разпродадено или не е разпродадено, въобще всички важни неща с финансовото състояние на Радиото към момента, разбира се, така че да дадем и възможност на кандидатите, като кандидатстват, да знаят за какво и така да съобразят своите концепции.

По предложение на Анюта Асенова, по време на събеседването журналисти от радиото ще могат да присъстват в залата и да задават въпроси. Това ще се случи в рамките на 30 минути за всеки един кандидат.

Гласуването на членовете на СЕМ за генерален директор ще е явно. При повече от трима кандидати СЕМ ще проведе двустепенно гласуване, което протича при следния ред: Измежду допуснатите до участие кандидати всеки член на СЕМ ще посочи трима, които подкрепя. Измежду тези трима, събрали най-много явен брой гласове, всеки член на СЕМ ще посочи кандидата, за който гласува, и за избран ще се счита този кандидат, който е получил най-малко три гласа. 

На пето поредно заседание СЕМ не гласува оставката на председателя Георги Лозанов, който в края на март поиска да се оттегли заради регистрацията на телевизия ПИК. Надзорниците не удължиха и отпуска му и от утре той трябва да е на работа.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна