Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Г. Павлова: Болниците в страната са неравномерно разпределени, липсват специалисти

Снимка: БГНЕС
Болниците в страната са неравномерно разпределени. Извънболничната медицинска помощ е подценена, нормативната база е недобре синхронизирана, а лекари от водещи специалности липсват. Това каза заместник-председателят на Българския лекарски съюз д-р Галинка Павлова на дискусия между лекари, здравни експерти и фармацевти на тема "Диагноза на българското здравеопазване". Това е конференция, която премина в пълното отсъствие на представители на Министерство на здравеопазването и парламентарната здравна комисия.

Представители на Лекарския съюз, на Центъра за обществено здраве и анализи посочиха три проблема - непрекъснато променяща се нормативна база, намаляващ кадрови ресурс и недостатъчно финансиране.

В страната има само 20 детски хирурзи, в страната липсват неонатолози, психиатри, анестезиолози, гинеколози, лични лекари, каза още д-р Павлова.

Според съсловната организация държавата трябва да разработи политика за осигуряване на кадри, а не Националната здравна карта да е рестриктивен документ. Липсата на ясни правила настройва лекарите един срещу друг, обясни още Павлова.

Съсловната организация настоява за здравеопазване да се отделят не 4 на сто, а 7-8 на сто от брутния вътрешен продукт, да се отделят повече средства за профилактика.

Проф. Петко Салчев от Националния център по обществено здраве и анализи посочи като проблеми вида здравно осигуряване на хората и услугата, която се получава срещу това осигуряване.

Последните три години са направени над 40 промени в основополагащи закони като Закона за здравното осигуряване, Закона за лечебните заведения, в които пък са направени над 312 поправки.

Репоратажа чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна