Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синдикатите в "Булгартабак" са готови на протести заради съкращаването на 400 служители

| обновено на 23.03.16 в 17:04

Синдикалните структури в "Булгартабак" са готови да организират протестни действия заради съкращаването на 400 служители от софийската фабрика. Това се казва в обща позиция на КНСБ и КТ "Подкрепа". Те припомнят, че според приватизационния договор, в срок от 10 години от приватизацията, новите собственици са задължени да запазят дейността и на дъщерните предприятия.

Минимум 600 души ще изгубят работата си, ако "Булгартабак" спре износа към Близкия Изток и затвори софийската си фабрика, заяви за "Хоризонт" председателят на Независимия синдикат на тютюневите работници в България към КНСБ Никола Миленков. По думите му, до протести на служителите на тютюневия холдинг може да се стигне още преди началото на април

Това, което е декларирала Булгартабак - че ще съкрати близо 400 човека и спира производството на цигари във фабриката в София, индиректно ще доведе до съкращението на други хора в дъщерните дружества на холдинга - в „Юрий Гагарин“, където се правят печатни материали и филтри, в „Плевен табак“, където се произвежда тютюн. Индиректно производството ще остане само около 30% - за вътрешен пазар. Последствията ще бъдат минимум над 600 човека, според мен.

Синдикатите се срещнаха днес с представители на Агенцията по приватизацията, откъдето са ги уверили, че няма нарушения на приватизационния договор, и са поискали среща с реалния мажоритарен собственик на "Булгартабак", допълни Миленков. Според профсъюзите, причината за ескалацията на напрежението в "Булгартабак" е ръководството на компанията. Затова по време на акционерното събрание в края на месеца ще му бъде поискана оставката. От КНСБ и КТ "Подкрепа" настояват за среща с премиера Бойко Борисов и с представители на Агенцията за приватизация. Председателят на Земеделската комисия в парламента Румен Христов заяви пред "Хоризонт", че държавата не може да се намесва в отношенията между частни субекти:

Винаги се притеснявам, когато предприятие от рода на "Булгартабак" спира да действа, защото там работят няколкостотин работници, които биха загубили работните си места.

Булгартабак е частно дружество. Взело е решение да не работи на българския пазар. По какъв начин да се намеси държавата? Всеки има право да протестира! Протестът не трябва да бъде насочен срещу институциите, които нямат никакво отношение. Дори за така наречената медийна война, държавата пак по никакъв начин не участва в тази война!


Според Алиосман Имамов от ДПС проблемите на "Булгартабак" ще доведат до проблеми и при събираемостта на данъците, защото компанията е един от най-големите данъкоплатци в страната:

Ако "Булгартабак" не може да функционира успешно в България, това ще бъде и в ущърб на производството на тютюн въпреки малкия относителен дял, който има "Булгартабак" в изкупуването на български тютюн. Изпълнителната власт, в лицето на министъра на земеделието, не може да задължи фирмите да купят недоговорени количества, но ние получихме обещание, че тя ще съдейства и ще настоява фирмите да намерят възможности да изкупят тези недоговорени количества. "Булгартабак" в момента изкупува недоговорени количества, с което върши една неоценима услуга на тютюнопроизводителите, особено на тази, които не са подписали договори.

Подробности чуйте в репортажа на Марта Младенова в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна