Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Н. Михайлов: Политическите лидери са майстори на театъра на посветеност на общото благо

Снимка: БГНЕС

Да покажем солидарност в тъгата и изобразим през физиономиите си голяма покруса - на това са майстори политическите лидери. Това каза за “Хоризонт“ в предаването “Нещо повече“ доктор Николай Михайлов, психиатър:
Политическите лидери не са майстори да поемат отговорност за защита на поверения им свят, но са майстори да изобразяват театъра на посветеност на общото благо.

Няма нищо по-аморално от сантиментализма там, където е изискуема твърдост и отговорност. Политическото лице не може да бъде сантиментално – то трябва да поеме за грижа за гражданите.

Ако има нещо добро, което може да произлезе от шока от тези белгийски ужаси и терористични прецеденти, то е шансът да бъдат взривени изключително вредните предразсъдъци на този прекраснодушен либерализъм, който владее Европа, Стария свят и Евроатлантическия свят в по-общ смисъл от няколко десетилетия насам или от периода на т.нар. Късна модерност, допълни психологът.

Съществото, наречено постмодерен интелектуалец, трябва да сблъска чело с грозната действителност и в стената на своя любим предразсъдък, наречен мултикултурализъм или либерална идеология, като опровержението идва от много сериозна и трагична реалност, подчерта доктор Михайлов.
Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна