Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адв. Н. Хаджигенов: В кой закон има основание за задържане на гражданин, "нарушил периметъра“ на учение?

Мария Спирова: Статистиката сочи, че всеки ден в Англия има поне по един арестуван, заподозрян в тероризъм

Снимка: БУЛФОТО

Реториката, която българското МВР е използвала покрай учението след атентата в Брюксел много напомня тази на британските служби, когато преди година те са провели такова учение, каза Мария Спирова от Лондон. Дневният ред на гражданите обаче не е бил нарушаван, въпреки мащабните учения на няколко места в британската столица, допълни тя.

С наближаване на датата на референдума, всяка по-голяма новина от света и Острова се употребява в дебата за оставането или не в ЕС. Така се случи и с терористичните атаки в Брюксел.
      

Лидерът на кампанията за излизане от ЕС Найджъл Фараж направи много дълго и гръмко изявление, в което заяви, че невъзможността сърцето на ЕС да се опази от терористични атаки е пряк резултат от липсата на граници между държавите...

Това каза за предаването „Хоризонт до обед“  Мария Спирова от Лондонно уточни, че изказването е отразено като част от по-голяма кампания.

Статистиката сочи, че всеки ден в Англия има поне по един арестуван, заподозрян в тероризъм, посочи Спирова. 

Всяко ограничаване на правото на придвижване, тук дори не стигаме до отнемане на лични документи и затваряне в кошара, е незаконосъобразно, коментира адвокат Николай Хаджигенов по повод оплакването на Николай Паунов, един от гражданите, който се възмути публично от поведението на българските служби при антитерористичното учение, което се проведе у нас в нощта след атентатите в Брюксел. В своя текст, разпространен в социалните мрежи, пре-публикуван от много български онлайн медии, гражданинът разказа за нелепото положение, в което са изпаднали двама италианци, на които никой не е обяснил какво се случва и кога ще си получат документите, с които е трявбало да отлетят на сутринта. След публикацията МВР заявиха, че операцията е отговаряла на всички изисквания за подобни операции, и че Николай Паунов е нарушил периметъра на учението.

Човекът е излизал от метрото пред НДК. Какъв точно периметър е нарушил? От чисто гражданска гледна точка, това е откровена кретения, което направиха МВР и това не е за първи път, коментира той:

Ситуацията няма как да стане по-проста, ама те, хипотетично, за да ни предпазят от терористични актове, са готови да изтрепат собствените си граждани. Каква точно част на учението предвижда задържането на случайни минувачи, правенето им на маймуни и държането им с часове под дъжда? При това нито ги уведомяват, че са задържани, нито нищо!

В коя част и на кой точно закон има основание за задържане на гражданин, „нарушил периметъра“?  рорина адвокатът и изтъкна, че са били нарушени правата на десетки хора, но само един е събрал смелост да се държи като гражданин и да се оплаче. 

В Белгия се провежда, на практика, военна операция и пак няма задържани случайни минувачи, допълни юристът, и заключи:

Борбата с тероризма не е за сметка на собствените си граждани. Не може с оглед на сигурността да се лишим от свободата, защото това е тирания.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна