Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Панов: Пропуските в антикорупционния закон ще създадат предпоставки за лов на вещици

| обновено на 24.03.16 в 12:31
Лозан Панов
Снимка: БГНЕС

Председателят на Върховния касационен съд /ВКС/ Лозан Панов критикува проекта на антикорупционен закон и предупреди, че в него има текстове,  които могат да създадат предпоставки за "лов на вещици".

Анонимните сигнали, големите правомощия на бъдещото антикорупционно звено, проверки и на магистрати, което може да ги постави в зависимост от останалите власти - са част от притесненията на Съдия номер едно и колегите му. Тяхното подробно становище - защо в една неукрепнала в демократичните практики страна неяснотата може да доведе до сериозни последици за баланса на институциите и защитата на правата на хората, от вчера е на вниманието на вицепремиера Кунева. Предстои да бъде изпратено и в парламента, каза Лозан Панов. Той аргументира притесненията си с историята около тефтерчето с инициали и указания на бившия председател на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов, който е с влязла в сила условна присъда за злоупотреба със служебно положение:

Когато буквално се сливат три институции – Комисията за проверяване и установяване на конфликт на интереси, от една страна, Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, правомощия на Сметната палата, е добре да се направи анализ, къде се намират недостатъците, къде са пропуските на тези институции. Когато говорим за защита и санкция, нормално е да има баланс, защото темата за зависимостите няма как да не се свърже с бъдещо правоприлагане по този закон. Когато не са ясни понятията, когато има достатъчно непълноти, няма как това да не бъде предпоставка от тук нататък да се превърне в дискредитиране на лица от политиката, магистрати и всички останали, които са субекти по този закон.

Върховните съдии са притеснени от възможността антикорупционното бюро да работи по анонимни сигнали:

В една млада демокрация използването на тези анонимни сигнали създава предпоставки за превратно тълкуване на тези норми.

Магистратите виждат проблем и в това, че бюрото ще проверява освен политици, и тях:

Това също създава основателни съмнения. Оттук нататък тази проверка, ако премине в орган на изпълнителната власт, до колко това ще влияе върху независимостта на магистратите. Не бива да се позволява всякакъв вид натиск и въздействие върху магистратите.

Върховните съдии не само критикуват закона "Кунева", но и предлагат например, в обхвата му да се включи и еднополовото съвместно съжителство. Според Лозан Панов това е важно, за да се ингонира евентуална зависимост по сексуален признак. По думите му, този проблем има два аспекта:

Първият е за равното третиране. Равното третиране е важно за всички. Вторият въпрос е за зависимостите. Не бива да се допуска да има зависимост на каквато и да е основа, дори и на сексуална ориентация. Не бива да се позволява една такава тема да бъде използвана от някого и да бъде принуждаван друг да не бъде свободен във взимането на своите решения, защото за цялото общество е важно един политик, магистрат да бъде свободен във взимането на своите решения и той да не бъде уязвим на никаква основа, включително и сексуална ориентация.

Още по темата чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени