Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Азхар Аломар: В лагера в Идомени има много болни деца

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Идомени имаше много случаи на болни деца. Оплакваха се от разстройство, повръщане, висока температура, респираторни болести и спазми, тъй като постоянно се палят огньове, а димът е много вреден. Почти всички имаха въшки и краста. Има съмнения и за хепатит, но това трябва да се установи в болнична обстановка. Това разказа пред “Хоризонт“ в предаването “12+3“ Азхар Аломар, която се завърна от доброволческа мисия в Идомени и предстои да иде на нова мисия там в началото на другия месец.

Има страшно много известни медицински международни организации, но остават само с името. Отива болният, дават му една рецепта, и му казват „Купете това лекарство“, а в радиус от 40 км няма аптеки. Ние бяхме взели голямо количество лекарства, включително и антибиотици. И с цялото това количество пак свършиха лекарствата. Явно ще трябва да вземем още по-голямо количество.

Екипът ни беше от 10 души, но на новата мисия ще има още доброволци, заяви още Азхар Аломар:

Този път ще трябва да тръгнем с каравана, защото условията са много трудни, последният ден не можехме да сложим палатките заради силния вятър.

Азхар сподели още, че броят на сирийците на Идомени е много малък, докато има изключително много други националности:

Много от тях не знаеха дума арабски и казваха, че са кюрди от Сирия, но това е изключено.

Сирийците, които видяхме най-много, са жени с деца, които вече няма как да останат в Турция, повечето им мъже вече са в Германия, тръгват преди тях, за да може после да подадат документи за събиране на семейство, но след като стана всичко много сложно, всички тръгнаха да ходят при тях.

За съжаление, терористите вече не се свързват с бежанците, а се свързват с думата Сирия. Ние страдаме двойно повече от всички други държави, каза още Азхар Аломар:

Тези терористи, които са от самата Белгия и всички европейски държави, отидоха в Сирия и в момента се бият на страната на „Ислямска държава“. Сирия вече не е на сирийците и ми писна при всеки атентат ние да излизаме и да се оправдаваме. Ние сме заплашени още повече от вас, нас ни е страх още повече от вас. Хем обществото ни гледа като странни птици, хем самите терористи ни заплашват.

Първото нещо, с което трябва да се борим, е корупцията, но не само в България, а във всички европейски държави, смята още Азхар:

Каналджиите ги има от всички държави, а ако не работят с граничните полицаи, те не могат да преминават. Терористите разполагат с много пари, а истинските бежанци са в Идомени и живеят в калта.

Според нея проблемът се корени и в интеграцията на бежанците:

Явно всички се провалихме по въпроса с интеграцията. Това не е да дадеш жилище и да обучаваш някого на съответния  език, интеграцията е много повече.

Как аз можах да се интегрирам в българското общество? Трябва да има силно желание при човека, но също значение има възрастта на хората. Ти не може да интегрираш 50-60-годишен човек. Трябва да се интегрират децата. Ако нямаш програма, с която да интегрираш тези деца в обществото, няма как да пораснат като съответния гражданин.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени