Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Белгия повишава мерките за сигурност около АЕЦ

Белгийската ядрена централа в Тианж
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Повишени са мерките за сигурност и охраната на атомните електроцентрали из цяла Белгия заради опасения, че се готвят терористични актове тъкмо срещу такива обекти, съобщи Евронюз.

Мерките са взети, след като в белгийския апартамент на един от заподозрените като извършители на парижките атентати са открити кадри, проследяващи движението на висш служител в белйгиска ядрена програма. Кадрите съдържат десетки часове записи на проследяване със скрита камера на неназован директор на белгийската програма за ядрени изследвания и разработки.

Повишените мерки за сигурност включват повече наблюдение и проверка на превозни средства от страна на полицията и армията.
Второстепенни служители в ядрените централи Доел и Тианж са били изпратени у дома, на работа е оставен само ключовият персонал. Това решение е взето, защото има опасения, че контролът над всички служители няма как да бъде достатъчно строг. Евронюз припомня, че един от обвиняемите в процес срещу терористи в Антверпен, Белгия, е бил техник в централата Доел в продължение на три години. В момента обвиняемият се сражава в Сирия.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна