Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Маран Гозов и киното

Снимка: БГНЕС

В рамките на 20-ия Международен „София филм фест“ за първи път в България в Гьоте институт бяха показани късометражни филми от 60-те и 70-те години на българския поет и писател Цветан Марангозов, работил като режисьор в Мюнхен, Германия, познат там като Маран Гозов.
Роден е през 1933 година в София. Пише проза, поезия и драматургия. Публикува за първи път като войник в списание „Български воин“. По-късно излизат негови разкази в „Литературен фронт“, „Народна младеж“, списание „Септември“, „Пламък“ и други.
През 1959 година издава романът „Безразличният“, който е инкриминиран. Авторът напуска България през 1960 година, работи в Германия като сценарист, режисьор и композитор на игрални и телевизионни филми. Той е една от ранните централни фигури на новия немски филм през 60-те години и принадлежи към така наречената „Мюнхенска група“, която оставя забележителна страница в немската киноистория.
Чуйте документален момент от представянето на късометражните филми на Марангозов в Гьоте институт и специално интервю на Ивайла Александрова за „Артефир“ с него.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна