Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мерджанов: Службите за сигурност се нуждаят от подсилване на капацитета

Снимка: БГНЕС

Промените в Закона за МВР трябва да бъдат изоставени. Това е съвсем нужна мярка, която би трябвало да внесе спокойствие и сигурност в служителите на МВР, в ръководството на различните дирекции в МВР. Когато полицаите не са мотивирани, не се чувстват защитени от държавата, тогава как може обществото да се надява на резултатни похвати и усилия от тяхна страна? Това коментира пред “Хоризонт“ в предаването “Нещо повече“ Атанас Мерджанов, говорител на БСП и член на вътрешната комисия. Той отрече предложението да е популизъм.

Когато виждаме по света, Европа и България един невероятен страх и паника, по какъв начин може да респектираме гражданите, след като изначално не сме мотивирали хората, които са отговорни по закон да се грижата за сигурността?

По повод днешното решение министрите вече да не се охраняват от Националната служба за охрана (НСО), Мерджанов коментира:

Границата за това докъде се простира популизмът трябва да търсим в поведенческите реакции при приемането на законите. Тогава когато се приемаше Законът за Националната служба за охрана, "БСП лява България" беше единствената политическа партия, която категорично се противопостави на този характер, смисъл, философия и дух на закона. За разлика от декларираните на представители на Реформаторския блок, които услужливо си замълчаха, за да мине законът.

Това действие на министрите някак действително изглежда като една популистка реакция. Големият проблем е не защо НСО съществува, а защо е с такъв раздут щат и се занимава единствено с охраната на държавните мъже и жени, които са твърде много на брой, според нас, като брой охраняеми лица. 

Няма ли с един антитерористичен закон допълнително да посегнем на права и свободи на гражданите, които и без това започнаха в последно време твърде много да ни съмняват, попита още Атанас Мерджанов:

Макар и в опозиция "БСП лява България" беше парламентарната група, която направи реални предложения за увеличаване на бюджета и на ДАНС, и на Държавна агенция "Разузнаване", и на Служба "Военна информация" към Министерството на отбраната. Според мен нашите служби се нуждаят преди всичко от уплътняване, укрепване, подсилване на капацитета им, включително и с възможности за работа по места, тъй като в много голяма степен сегашните им бюджети стигат 80% само за заплати, а останалите са крайно недостатъчни. Това е нещо, което трябва да направим, ако искаме сигурност.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна