Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Санираните блокове в Благоевград ще бъдат изрисувани с портрети на исторически личности

Снимка: БГНЕС

Стилизирани портрети на исторически личности, свързани с освободителните борби в Пиринския край, ще бъдат изобразени на фасадните стени на санираните жилищни сгради в Благоевград.

Оригиналната идея е на общинската управа, а одобрението на хората е впечатляващо. Сред първите исторически личности са имената на Гоце Делчев, Даме Груев, генерал Ковачев, Тодор Александров. Живеещите в жилищните блокове, които предстои да бъдат санирани, също ще могат да дават свои предложения:

В момента 9 блока ще бъдат с това оформление, но идеята ни е за следващите около 120, които предстоят да бъдат санирани, да се допитаме до всеки от живущите в съответния блок съгласни ли са и имат ли други предложения. Трябва да има максимална прозрачност и одобрение, каза кметът на Благоевград Атанас Камбитов.

Достоверността на образите и качеството на изпълнение са гарантирани, добави още той:

Портретите са стилизирани, графични, фотографиите са взети от Регионалния исторически музей, за да бъде така, както би трябвало да бъде.

Изобразяването на известни исторически личности върху санираните сгради в Благоевград е част от по-голям проект на общината, допълва кметът:

Това е част от това, което мислим да правим малко по-дългосрочно. Искаме да построим национален музей на Македоно-Одринското революционно движение. Това е естествената връзка.

Над 80% от многофамилните жилищни сгради в Благоевград ще бъдат санирани по националната програма.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна