Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пазарите реагират все по-устойчиво след терористични атаки

Пазарите стават все по-устойчиви в реакциите си след терористични атаки, заяви в интервю за "Хоризонт" и предаването "Събота 150" водещият анализатор на една от най-големите инвеститорски компании в Лондон Майкъл ван Дулкен. В деня на атентатите в Брюксел европейските борси се сринаха, но в края на деня отново регистрираха печалби. 

Типичната реакция, която видяхме на пазарите, е спад, особено на акциите на транспортните и туристическите компании, също така на авиокомпаниите или всички бизнеси, които имат нещо общо с почивките и пътуването. Причината е, че в такива случаи, каквито бяха атентатите в Брюксел, се счита, че някои хора ще се откажат от пътуването. Това е реакция на пазарите, която видяхме и през ноември, когато беше трагедията в Париж. Все по-ясно виждаме, че пазарите стават по-устойчиви към подобни събития. Тъжно е, но в крайна сметка това е обществото, в което живеем в 21-ви век. 

Пред БНР Ван Дулкен коментира и перспективите за цените на петрола:

Новата ситуация, свързана с цените на петрола, е, че ОПЕК се намира в много сериозна "дупка", защото САЩ започна сериозно производство чрез т.нар. "тракинг" и добиването на шистов газ. Освен това самите ОПЕК направиха така, че цените на петрола да падат заради свръхдобива на суровината. Проблемът е, че цените паднаха твърде много и това доведе до проблеми в бюджетите на някои от другите страни - производителки. Знаете, че дори те да продават много петрол, както преди две години, ако това се случва на ниска цена, в бюджета няма необходимите постъпления. 
САЩ станаха нещо, което ние наричаме "суинг - производители", които удрят сериозно пазара. Те се появяват на пазара, когато цените се увеличават, и изчезват, когато петролът поевтинява. Смятам, че цената ще се движи между 30 и 45 долара за барел. Тя закратко се задържа на нивото от 42 долара, но след това падна отново. Повечето от американските компании могат да се изкушат да се върнат на пазара, когато барел петрол стане около 44-45 долара. Така че е възможно да имаме нови ценови равнища, но надали ще видим отново 100 долара за барел. 
Интервюто на Марта Младенова с Майкъл ван Дулкен можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна