Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес е католическият Великден

| обновено на 27.03.16 в 09:27
Папа Франциск
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Над милиард и двеста милиона католици празнуват днес Възкресението на Христос. Папа Франциск отправи великденско послание на надежда, след мрачната седмица в Европа, и призова християните да не позволяват на страха и песимизма да ги "направят затворници". При засилени мерки за сигурност във Ватикана, папа Франциск каза: Нека не позволяваме на тъмнината и страха да отвлекат вниманието ни и да контролират нашите сърца".

В петък светият отец осъди терористичните атаки в Брюксел. Очаква се ислямисткото насилие да бъде важна тема в традиционното великденско послание на папата "Към града и към света", което се очаква около 13.00 часа българско време.

Множество поклонници отмениха планираното си пътуване до Рим след атентатите в Брюксел, но базиликата Св. Петър във Ватикана беше препълнена за снощното богослужение. Тази сутрин папа Франциск ще отслужи великденската литургия и ще отправи годишната си благословия за празника.

Освен в София големи католически общности у нас, според различни данни, има и в Пловдив, Хисар, Русе, Плевен. 7 000 жители на Плевенската енория днес празнуват Възкресение Христово. Католическата църква в Плевен ще стане първото светилище в чест на Дева Мария в Северна България, каза свещеникът в църквата Ярослав Барткиевич:

Имахме тази възможност да се срещнем с Папата. Той лично благослови тази статуя, която се намира в църквата, също  отправи поздрав за новото светилище, което ще бъде провъзгласено на 14-и май.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна