Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За възстановяването на Палмира ще са нужни 5 години

Вътрешността на националния музей в Палмира след изтласкването на джихадистите от града
Снимка: ЕПА/БГНЕС

За възстановяването на Палмира от щетите, нанесени от "Ислямска държава", ще са нужни 5 години, заяви пред АФП шефът на античните музеи в Сирия Маамун Абдулкарим.

Ние имаме необходимия квалифициран персонал, познанието и научните изследвания. С одобрението на ЮНЕСКО можем да започнем работата в срок от една година, добави Абдулкарим. Според него 80% от руините са в добра форма.

Специалистът отбеляза:

Моите колеги експерти пристигат днес в Палмира. Помолих ги да се направи оценка на камъните и на старата част на града. Те ще снимат щетите и ще документират всичко, след което възстановяването може да започне. 

"Ислямска държава" превзе Палмира през май м. г., което предизвика глобална загриженост за опазването на древния комплекс. Джихадистите са използвали античния театър като място за публични екзекуции. Те убиха и 82-годишния главен специалист по антиките на Палмира Халед ал-Асад. Унищожиха и светилището "Баал Шамин". През септември те разрушиха 2000-годишния храм "Бел", съкровище на класическата архитектура, а месец по-късно взривиха Триумфалната арка, датираща от около 200 г. преди Христа. Унищожени са и дузина от най-добре запазените кули гробници.

Абдулкарим разказва пред АФП, че тайните усилия на неговия отдел са попречили целия град да бъде разрушен.

Ние работихме с 45 до 50 души в рамките на града, за да се убеди "Ислямска държава" чрез обществен натиск да не унищожава всичко, разказва специалистът. Според него джихадистите се отказали да разрушат всичко, когато видели, че може да има народно въстание срещу тях заради това.

Абдулкарим заяви пред АФП и Би Би Си, че ЮНЕСКО ще проведе специално заседание тази седмица по ситуацията в Палмира:

Ние се нуждаем от ратификация и валидиране на щетите от страна на ЮНЕСКО. На 1 април се свиква в Париж голяма среща под патронажа на г-жа Ирина Бокова, генералния директор на ЮНЕСКО. Там ще се обсъди коя е най-добрата стратегия, за да се върне живота на Палмира.

Руското министерство на отбраната в най-скоро време ще изпрати сапьори и работи за разминирането на Палмира, съобщи пред журналисти в Москва началникът на руския Генерален щаб Валерий Герасимов, цитиран от ТАСС. Той заяви, че по решение на президента Владимир Путин с разминирането ще се заемат руски специалисти от Международния противоминен център.

Според Герасимов освобождаването на Палмира има стратегическо значение за борбата с тероризма в Сирия. Шефът на Генщаба добави, че руската операция в Сирия позволи коренно да се преобърне ситуацията с разрастването на международния терористичен тумор. Герасимов подчерта:

Разрушени са базите на терористите, унищожени са складовете им с оръжие и боеприпаси, блокирани са доставките на контрабанден петрол, от които терористите се финансираха.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени