Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Васко Начев: От откритието до комерсиалния добив на нефт и газ минават години

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Реално ли е да добиваме в кратки срокове нефт и газ от Черно море? На 19-ти април се очаква да пристигне платформата тип „сондажен кораб“, с която ще бъде просондиран планирано блок „Хан Аспарух“, а впоследствие съоръжението ще се отправи и на север. Това обясни в предаването "Нещо повече" енергийният експерт Васко Начев. Той уточни, че от началото на сондажните дейности до обявяване на първите резултати могат да минат няколко месеца и едва наесен можем да очакваме първите реални новини.

От регистрирането на откритие до началото на комерсиален добив минават няколко години, посочи още експертът:

Всички твърдения на политиците, че едва ли не от 19-ти април започваме да дупчим и да си продаваме газ и нефт са далеч извън стандартите на нашата индустрия, а често са и противопоказни, защото създават сред обществеността невярна представа за процесите, трудностите, рисковете и шансовете.

Важно е, че се работи в положителна посока да имаме възможност за доставка на газ не само по формулата 1:1:1 - един доставчик, едно трасе, един дистрибутор, подчерта още Васко Начев:

Ако се работеше от 2009 година насам с тези темпове, които демонстрират напоследък госпожа Петкова (министърът на енергетиката Теменужка Петкова - бел. ред.) и българското правителство, отдавна да бяха решени всички въпроси. За съжаление сега сме 2016 и отчитаме такъв ентусиазъм и темпове на работа... Но както се казва: "По-добре късно, отколкото никога".

Позицията на енергийния експерт можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени