Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължават протестите на личните лекари

| обновено на 29.03.16 в 22:34
Снимка: БГНЕС

Протестът на общопрактикуващите лекари продължава втори ден. Днес към колегите си от страната се присъединяват личните лекари от Пазарджишка и Сливенска област. Медиците настояват от началото на април да не влизат в сила промени, както и до приемането на нов Рамков договор да се работи по стария. Личните лекари в Сливенско излязоха с призив към пациентите да ги подкрепят в името на своето здраве. Протестиращите не искат оставки, но настояват за преговори със здравното министерство. Само един от 109-те регистрирани лични лекари в Сливенска област не участва в днешния протест. 

В апела си лекарите са категорични, че не приемат липсата на средства и лошите правила в здравеопазването, настояват за подобряване на условията за лечебно-диагностичен процес и профилактика в полза на пациентите, смятат, че въвежданите без тяхно съгласие промени в работата ще имат обратен ефект. Пациентите в Сливен организираха подписка в подкрепа на лекарския протест. 

В Пазарджишка област работят дежурни кабинети от 8.00 до 20.00 часа. Според председателя на Пазарджишката регионална колегия на общопрактикуващите лекари д-р Красимир Кулински днешните действия на колегите му са само предупреждение за бъдещи национални протести:
Всички колеги няма да ходят на работа. Ще бъдат затворени кабинетите. Има специални листчета, на които е написано и обяснено на пациентите защо това е така. Осигурили сме неотложни кабинети, така че пациентите с остри заболявания, които имат нужда от медицинска помощ, да ги посетят. Ние няма въобще да си бъдем в кабинетите. Това важи само за днешния ден, нещо като предпремиера. 

Лекарите се събраха "на сутрешно кафе", изпращайки послание до министъра на здравеопазването Петър Москов:
Искам да му кажа, че е далеч от реалността в България, от реалността, в която работим, и в която се намират пациентите.

90 общопрактикуващи лекари от област Ловеч също затварят кабинетите си за неопределено време заради въвеждането на нови нормативни документи и налагане на служебен Национален рамков договор от страна на Здравната каса. Те настояват да се създаде  експертна група, която да разработи механизъм за намаляване на бумащината.
Ние не стачкуваме за пари. Не протестираме за оставки. Ние протестираме против нормативният хаос, който наистина ще доведе до огромни опашки. Настояваме за въвеждане на Електронна здравна карта, електронна рецепта, каквито бяха обещанията.

Снимка
Втори ден в Ямбол продължава недоволството на семейните лекари. При тях дойде и председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари доц. Любомир Киров. По думите му здравният министър продължава да заблуждава обществото:

Той заяви, че  има 240 хиляди прегледа при деца, предвидени повече. Не са 240, те са 169 хиляди.


Проблем с изписването на лекарства за хронично болните, въпреки протестите, няма да има, увери  Киров:

Всеки от нашите пациенти обикновено, ние си знаем, имат и наваксани лекарства, които могат да ползват. Освен това за три дена се касае за няколко хапчета или за един блистер.  И аз се извинявам от името на всичките си колеги за временното неудобство.

54 общопрактикуващи лекари ефективно протестират в Смолянския регион във връзка с реформите в здравеопазването. Това са 98 процента от членовете на Сдружението на общопрактикуващите лекари, каза председателят на смолянската организация д-р Снежана Бакърова.

Ние не сме тук, за да искаме оставки, за да извършваме преврат, ние просто сме се събрали да си кажем нашите проблеми, за да има някакво решение.

Управителят на медицинския център, доктор Мони Турналиев посочи:

В края на всяко тримесечие в специализираната доболнична помощ постоянно се стачкува, тъй като няма направления. Събирането на пръстови отпечатъци, това е абсолютна глупост и говори за една тежка корупция. Не говори практическа реформа.

Доктор Емилия Апостолова от националния съвет на БЛС и председател на  районната лекарска колегия допълни:

Здравната реформа, която е приоритет в Република България в момента е напълно катастрофирала. Протестите, които в момента са тръгнали от общопрактикуващите лекари, и които вероятно ще прераснат в протести на доболнични специалисти, на болнични и така нататък, не са за заплащане. Не са за пари за лекарите.

На мястото на протеста пристигна директорът на регионалната здравно осигурителна каса доктор Кузман Гелов, за да провери, дали всички лекари са обявили на пациентите къде могат да бъдат прегледани по време на протеста.

Лекари от болничната и доболнична помощ в област Благоевград се събират на общ протест на 31 март. Общопрактикуващите им колеги от Сандански затварят кабинените си още утре.

Всички структури на Районната лекарска колегия и директорите на болнични заведения от област Благоевград проведоха във вторник работна среща, на която съгласуваха готовността за ефективни протестни действия, както и организацията на здравната помощ по време на стачката. Решението обяви д-р Съби Хаджиев, председател на лекарската колегия в Благоевград:

Ние решихме протестът да започне от 13.30 часа в старата поликлиника, на който протест ще участват всички общопрактикуващи лекари, доболнични специалисти и лекарите, работещи в болничната помощ от всички градове на областта. На 31-ви вече ние ще направим един общ протест за цялата област.

Поетапните протестни действия на общопрактикуващите лекари започват от Сандански. В сряда джипитата няма да работят, като ще осигурят неотложен кабинет за спешните случаи, каза д-р Илка Болакиева като уточни, че колегите им от Спешната помощ се разграничават от протеста. Според Районната лекарска колегия, проблемът ще се задълбочи, защото:

Една от причините, за да не се случва нещата е това, че липсва диалог между институциите - Българският лекарски съюз, Министерството на здравеопазването и най-вече НЗОК.

Лекарското съсловие в Благоевград не приема като добър знак решението на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса да подпише анекса към стария рамков договор и бързането на здравния министър да го подпише във време, когато в цялата страна се провеждат лекарски протести.

В четвъртък общопрактикуващите лекари от Русе ще се присъединят към протестните действия на колегите си. Това съобщи председателят на съсловната им организация д-р Орлин Кожухаров.

Кабинетите на над 100 семейни лекари в Русе ще останат затворени в четвъртък, когато медиците от доболничната помощ ще протестират срещу политиката в здравеопазването.

Продължава да се увеличава бумащината, която изпълва нашите кабинети. За тези 16 години ние сме изчислили, че сме изсекли поне една гора без това да е подобрило грижата за пациента:
 
Това каза председателят на сдружението на ОПЛ в Русе д-р Орлин Кожухаров и допълни, че само за последните години от 147 практики са останали само 105.

За пациентите в Русе ще има осигурени шест дежурни кабинета - по два в ДКЦ 1, ДКЦ -2 и Стоматологичната поликлиника. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна