Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Deus Nobiscum („С нами Бог“) възстановява страници от историята

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

През декември миналата година беше поставено началото на проекта Deus Nobiscum („С нами Бог“), вдъхновен от албума „България в блясък – владетели, дворци, дейци на Третото българско царство“.
Продуцентът и режисьор на бъдещия филм Степан Поляков обясни: Това е пълнометражен документален филм за величието и трагизма на Третото царство, но с по-прости и човешки думи – за една скъсана страничка от европейската история. Няма я тази страница и ние това ще се опитаме да възстановим.
Това е една голяма продукция, която е на ръба на игралното кино, но ние ще запазим добрия тон на документалното снимане, т.е. няма да се разпрострем прекалено много в лични истории между хората и персонажите на филма. Ние в момента разказваме продължението на една история, която никога не ни беше позволено да чуем. Не ни беше позволено да я чуем от две страни – от съветската страна и от победителите от англо-саксонската страна. България се оказа изключителна жертва на това да бъде едновременно победител и победен след Втората световна война, защото тя формално е победител, а чисто практически е на страната на победените
.
Освен в България, предстоят снимки в Света гора (Халкидики, Гърция), Сан Стефано (Истанбул, Турция), Двореца Бъкингам (Лондон, Великобритания), Двореца Шьонбрун (Виена, Австрия), във Верона (Италия) и редица други места, пряко или косвено свързани със съдбата на България в периода 1878-1946 година. Повече за проекта чуйте в звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна