Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Славянският Вавилон" разглежда приликите и различията между славянските езици

Чешкият център в София е домакин на представянето на най-новата публикация на д-р Елена Крейчова "Славянският Вавилон. За интерференцията между славянските езици" на издателство "Парадигма". Събитието ще се състои тази вечер. Изданието представя някои проблеми при изучаването на славянски езици, като особен акцент се поставя върху влиянията между близкородствените езици. Елена Крейчова е главен асистент в Катедрата по славистика към Философския факултет на Масариковия университет в Бърно, Чехия. Преподавател е по практически български език и чете лекционни курсове по старобългарски език, по теоретична граматика на южнославянските езици и по историческа граматика на славянските езици.

Освен обучението на студентите, като основна задача д-р Крейчова очерта профилактиката и терапията на грешката на славяни, изучаващи български език. В предаването "Хоризонт до обед" тя обясни:

Преподаването на близкородствени генетични езици е нож с две остриета. В началото студентите се радват, че българският не е толкова неразбираем, но близостта между езиците подвежда и може да бъде препъникамъче в обучението.

Изучаването на майчиния език е свързано с физиологичното развитие на детето, докато изучаването на всеки следващ чужд език е много по-специфично и изисква психологическа подготовка както от страна на студента, така и на преподавателя, изтъкна Крейчова. Преподаването е по мярка и до ключ, подчерта преподавателката и допълни, че разликите между българския и чешкия са големи, дори комични. Тя даде пример с глагола "воня", който на чешки означава ухая, излъчвам приятен аромат, а "булка" е вид хлебче.

В книгата авторката споделя дългогодишния си опит на преподавател и заклет преводач, подавал ръка на поколения студенти и начинаещи преводачи – чехи и словаци, сблъскали се с подобни препъникамъчета при изучаването на български език. "Славянският Вавилон" ще бъде представен от доц. Диляна Денчева и д-р Радост Железарова от Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Цялото интервю на Ирина Недева с д-р Елена Крейчова чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от
Будител на годината 2020