Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Божидар Божанов: Отворените данни могат да бъдат много полезни на обществото

Владимир Алексиев: Има още какво да се желае от институциите като воля за отваряне на данните и попълване на регистрите

Снимка: opendata.ngolinks.eu

Има сравнително малко евродирективи, посветени на отворените данни, но с изменения Закон за достъп до обществена информация администрациите вече са длъжни да отворят своите данни. Ако събираната от институциите информация бъде предоставена обратно за гражданско ползване тя може да бъде много полезна. Това обясни в предаването "Хоризонт до обед"  Божидар Божанов, съветник по електронното управление към вицепремиера Румяна Бъчварова. Божанов е сред създателите на правителствения портал за отворени данни.

Отворените данни осигуряват прозрачност - можем да видим как функционира държавата и какво събира, а медиите могат да базират свои анализи на подобни данни, а не на нещо дочуто отнякъде, така Божанов очерта периметъра на полезно действие на отворените данни. Той допълни, че такива данни могат да формират и среда за изграждане на бизнеси върху тях или вече съществуващи бизнеси да обогатяват операциите си с отворени данни.

Отворените данни позволяват и коригиране на грешки и неточности в информационните масиви на държавата, тъй като множество активисти от гражданския сектор използват тази информация и могат да  докладват за грешките обратно, посочи още експертът. По думите му, дори първенците по отворени данни като Великобритания имат идентичен проблем с убеждаването на институциите какво и как да бъде направено, коментира Божанов в отговор на въпрос къде сме ние в работата с отворени данни в сравнителен план.

Най-сложното е да има желание в съответната институция или фирма за достатъчно ниво на компютризация на дейността, за реална оптимизация на бизнес дейността трябва да има адекватни IT системи. Този опит сподели пред "Хоризонт" Владимир Алексиев от "Онто текст", организация, която се занимава със семантични технологии и текст анализ, която работи основно с клиенти зад граница. В България имаме сравнително малко клиенти, повече опит имаме на световния пазар - работили сме с водещи медийни компании и големи музеи, разказа още Алексиев. "Онто текст" има и своя възрожденски опит с участието на България в "Европеана" - Паневропейската цифрова библиотека и музей. За този проект е създаден агрегаторът "Булгариана", каза още Владимир Алексиев.

Двете гледни точки по темата чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна