Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Земеделците искат занижаване на критериите за признаване на браншова организация

Снимка: БГНЕС

Законът за браншовите организации вече е качен на сайта на Народното събрание за обществено обсъждане. Един от вносителите на проектозакона депутатът Румен Йончев коментира пред "Хоризонт" за предаването "Преди всички", че преобладаващата част от народните представители осъзнават, че е крайно време да има такъв закон. Той допълни:
 

Намерението да има такъв закон е сериозно този път, за разлика от многото изминали години, в които е имало опити за внасяне и приемане на такъв закон. Ние не претендираме, че е постигната върховна мъдрост или консенсус върху текстовете от закона и сме готови на всякакви предложения за изменения и допълнения между двете четения на закона. Всеки може да се самоорганизира в асоциация или организация на производителите, но за да бъде тя призната като представителна, трябва да има поне 30% от производителите в съответния сектор и същия процент от дела на производство в този сектор.

Според Йончев, възможността за създаване на камари и в сектора "Производство", и в сектора "Преработка" е много важно, защото това ще бъдат наистина реалните големи партньори на правителството в две отношения – на първо място, като преговори по всяка една точка и не на последно място – нещо, което отдавна се случва в Западна Европа и в други страни по света – тези камари да бъдат партньор и по отношение на регулациите, държавата да възлага определени функции за регулация на сектора, а те да ги изпълняват.

Румен Йончев заяви още:

Този път законът не е внесен от Министерски съвет, така че се надявам на повече промени, на неговото допълнително усъвършенстване, за да може да се получи един полезен, работещ закон, който най-после да бъде приет и да сложи ред в тези отношения.

Светослав Русалов – председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите, изрази подкрепата си за този закон:

Националната асоциация на зърнопроизводителите подкрепя инициативата на групата народни представители, които внесоха Закона за браншовите организации, но нашата организация има предложения за леко понижение на критериите. Все още обсъждаме нашите предложения и в рамките на седмица ще бъдат консолидирани и ще направим среща, за да можем да ги обсъдим. Този закон трябва да бъде приет, дали хубав или лош, а след това всяка една браншова организация да се стреми да постигне и да изпълни неговите критерии. Трябва да се работи в тази насока – обединение на браншовите организации на земеделските производители.

Бойко Синапов – председател на Националната асоциация на животновъдите, заяви, че също подкрепя такъв закон:

При нас, в животновъдния сектор, нещата са объркани. Имаме много такива организации, защото малки групи от хора се събират и правят организации. Искам да приветствам вносителите на този закон, защото не само ние, животновъдите, но целият земеделски бранш има нужда от  това нещо. Друг е въпросът как представителите на властта и ние ще подредим нещата. Браншовата дейност е отговорна дейност.

Цялото интервю с Румен Йончев, Светослав Русалов и Бойко Синапов чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна