Eмисия новини
от 09.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Люба Батембергска: Все още не е отминала опасността за незастроените места по крайбрежието

Снимка: www.stockvault.net


Люба Батембергска от групата "Да спасим Карадере" предупреди пред “Хоризонт“ в предаването “Преди всички“, че все още не е отминала опасността за незастроените места по крайбрежието. Тя обясни, че идеята за природосъобразен туризъм се обезсмисля, ако плажовете се запазят, но зад тях се построят хотели. Граждански групи обсъждат днес в София как могат да бъдат спасени останалите диви плажове у нас чрез промени в Закона за устройство на черноморското крайбрежие. В началото на месеца с изменения в закона депутатите гарантираха, че плажовете ще се запазят в сегашното си състояние:

Например, в момента за Иракли се предлагат три инвестиционни проекта, един, от които е за винарна. Включва 80 постройки. Това, което предлагаме ние, е да се въведе специфичен режим на превантивна устройствена защита на тези три местности. Това е терминът, на практика, означава да се забрани всяка трайна намеса в територията - строителство, временни постройки, огради, бариери. Това, което предлагаме да остане като възможност, е разполагане на съдове за събиране на отпадъци, информационни елементи, устройване на места за паркиране, обаче на не по-малко от 100 метра от плажната ивица и без полагане на трайни настилки и огради. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени