Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как се осъществява контролът върху притежаването на оръжие у нас?

БНР Новини
Венцислав Рангелов
Снимка: Кирчо Стоичков

Заложническата драма в столичния кв. „Стрелбище” от миналата събота, в която въоръжен мъж се барикадира в дома си и стреля с незаконно притежавано старо оръжие, постави на истинско изпитание силите на реда и, слава богу, приключи благополучно. Казусът обаче отново постави въпроса за условията за издаване на разрешителни за носене на оръжия и за контрола върху притежаването им.
Ето защо поканихме в студиото Венцислав Рангелов, началник на служба „Контрол на общоопасните средства” към СДВР, познат на нашите слушатели и от благотворителната кампания в полза на 33-годишния Андрей Димитров от София, организирана от БНР и подкрепена от още 16 български медии, от кампаниите в полза на децата от с. Доганово, Елинпелинско, на децата от Дома за деца със специфични образователни потребности в Харманли и т.н.
С нашия гост, както и с клиничния психолог Кирил Бозгунов, когото включихме по телефона, разговаряхме за това на какви условия трябва да отговарят хората, притежаващи законно оръжие, как се извършва контролът върху тази дейност, с каква периодичност трябва да бъде осъществяван, как може да бъде гарантирана психологическата устойчивост и надеждността на притежателите на законно оръжие, може ли и трябва ли да бъдат използвани стандартизирани психологически тестове за тази цел, както и дали е добра идеята да има по-широк достъп до носенето на оръжие, който, обаче, да бъде обвързан с по-чести периодични проверки след това.
Отговорите и мненията им можете да чуете в прикачения файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна