Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Н. Арабаджиева: Дърводобивни фирми в определени райони финансират местните избори за кмет

Снимка: радио Видин

Преди няколко дни международната природозащитна организация WWF представи пред журналисти социологическо проучване, според което 76% от българите определят като най-сериозен проблем пред българската природа изсичането и  унищожаването на горите. 65% от отговорилите биха подкрепили забрана за ново строителство в горските територии.

По отношение на прозрачността в България вече имаме сериозни успехи, каза в предаването “Нещо повече“ Нели Арабаджиева от WWF.

В момента на уебсайта на Изпълнителната Агенция по горите има един електронен регистър, чрез който всеки един гражданин във всеки един момент може да влезе и да разбере за всяко едно сечище в страната дали има позволително за сеч или няма. Това е една сериозна крачка, която сме направили по наше предложение, но и с подкрепата на Изпълнителната агенция.

Напоследък на повечето проверки, на които сме отишли, се е оказало, че има в някаква степен незаконна сеч. Оказва се, че за много сечища има издадено позволително за сеч, но се сече повече, отколкото е позволено, каза още Арабаджиева.

Оказва се, че фирми, които добиват дървесина в определени райони, финансират местните избори за кметове. Вероятно политическата партия, която има интереси в този район да има свой кмет, по-скоро работят заедно както с фирмата, така и със знанието на стопанството.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени