Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бургаската рафинерия е най-вероятният източник на обгазяването на града

Снимка: БГНЕС

Бургаската рафинерия е най-вероятният източник на обгазяването от миналата нощ над Бургас. 36 пъти превишение на пределно допустимата концентрация на сероводород във въздуха установи замерването на регионална екоинспекция.

Екипите на Регионалната инспекция по околната среда и водите, бяха "вдигнати на крак", след десетки сигнали за задушлива миризма през нощта над няколко бургаски комплекса и квартал "Долно езерово". Резултатите от проверката оповести директорът, инженер Тонка Атанасова.

Имало е превишение в 2ч. и в 5 ч, сутринта. Превишенията са били 36 пъти над пределно допустимите концентрации на сероводород, които са 0,0050 милиграма на кубичен метър. В 9 часа, превишението е било три пъти, а след 9 часа, превишение няма. Предполагаме, че замърсителят е Лукойл. Убедени сме, че това е рафинерията. Колегите са се върнали от проверката. След изготвянето на констативния протокол, ще видим какви са съответните нарушения и ще бъдат наложени най-строги санкции.

По Закона за опазване на околната среда е предвидена глоба от 10 хиляди до 500 хиляди лева. В края на 2015-та година, рафинерията плати сто хиляди лева за разлив край "Долно езерово". Снощното замърсяване не е в размери, опасни за човешкото здраве, категорични са експертите.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна