Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МТСП подготвя закон за социална икономика

Ивайло Калфин
Снимка: БГНЕС
Министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин заяви в Пловдив, че в партньорство с неправителствени организации,  в момента се работи по текстовете на нов закон за социална икономика. Той подчерта, че социалните предприятия трябва да бъдат подпомагани като се подготвят и различни финансови инструменти с помощта на европейските фондове.
По думите на министър Калфин, у нас социалната икономика е под един процент от Брутния вътрешен продукт, но има държави, където тя заема до седем процента.

Това не е социална дейност. Това е икономическа дейност, която дава възможност на хора, които имат увреждания, да бъдат пълноценни, да работят, да се чувстват действително полезни. И без закон, на изложението тук се вижда, че има много такива предприятия, има кооперации, които работят от десетилетия. Но всички те срещат трудности. Големият проблем е с пазара. Но тук, всички виждаме, че правят много качествени продукти. Това е и отношение на обществото, да им помогнем, когато купуваме тези продукти.

За механизмите за финансова помощ, министър Калфин уточни:

Това, което прави държавата е едно предприятие, на което казваме фонд на фондовете. Там всяка оперативна програма, включва част от средствата, които са разпределени. Ние работим с Оперативна програма "Човешки ресурси". Тя е за насърчаване на предприемачеството в съвсем началната фаза на проектите. Отделени са 55 милиона евро за тази схема, като идеята на финансовите инструменти е, че те ще доведат и до допълнителни инвестиции. Фондът предстои да заработи, надявам се до два-три месеца, чрез посредници - банки, застрахователни компании.

В Пловдивския панаир министър Калфин откри 5- ия Европейски форум на социалното предприемачество.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени