Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

250 000 лева глоба за "Лукойл" в Бургас заради обгазяването на града в нощта срещу 31 март

Рафинерията на "Лукойл" в Бургас ще бъде глобена с 250 хиляди лева заради обгазяването на града в нощта срещу 31 март.

Пускането в експлоатация на новата инсталация "Газова сяра" в рафинерията е довело до замърсяването на въздуха на Бургас със сероводород 36 пъти над допустимото. Това обяви директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите инж. Тонка Атанасова:

При пускането на инсталацията са повишени температурите в термичния каталитичен реактор на първи поток на инсталацията. От там е на лице непълна утилизация на киселинния газ, който съдържа сероводород. Това е наложило част от този поток, част от сероводорода е подаден за изгаряне на факел. Направили сме констативните протоколи, предстои покана, която ще изпратим на оператора за съставяне на акт и след това, разбира се, идва ред на наказателното постановление.

При втората проверка днес при над 90% натоварване на инсталацията не е отчетено замърсяване. Стойностите на сероводорода в атмосферния въздух са в допустимите граници и няма опасност за здравето на хората, уточниха от екоинспекцията. От 2012 г.  това е най-голямото обгазяване на въздуха в града. Над десет акта за близо половин милион лева са съставени на рафинерията за различни нарушения през миналата година.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени