Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жителите на Германия искат трайно засилване на антитерористичните мерки

Снимка: архив

Регистрира се промяна в отношението на жителите на Германия към мерките за сигурност. От проведено на 24 март (два дни след атентатите в Брюксел) обществено допитване става ясно 77 на сто от немските граждани смятат, че мерките за сигурност на обществените места трябва да бъдат трайно засилени. Хората са съгласни и да бъдат по-обстойно проверявани при пътувания. Докато досега левите партии категорично са отказвали ограничаването на личните свободи в името на сигурността, сега отношението в тази част на политическия спектър търпи обрат, коментира в предаването „Събота 150“ журналистът Весела Владкова.

Проектозаконът за интеграцията предвижда сравнително рестриктивни мерки спрямо търсещите закрила в Германия, сред които строго спазване на адресната регистрация. На бежанците ще бъде предложен административен модел на заселване не по тяхно желание, за да се избегне образуването на гета в големите градове, обобщи Весела Владкова. Проектът за закон предвижда санкции за онези, които не желаят да се интегрират и да се възползват от финансираните от държавата обучение по немски език и професионално обучение. Планира се още да бъдат отнемани социални помощи като наказателна мярка. Интеграцията е дълъг процес и за да бъде успешен трябва да започне навреме, подчерта Весела Владкова. Според вътрешния министър на Германия Томас де Мезиер, интеграцията на бежанците включва подкрепа под формата на езиково обучение и социално подпомагане, като в замяна не трябва да положат усилия за своето приобщаване.

Като слаб момент в досегашната антитерористична политика експертите посочват масовото и безразборно събиране на лични данни, без те да бъдат анализирани. Германия предлага своя опит за прилагане на изработения от нея федерален модел за обмен на разузнавателна информация към Европейския съюз.

Няма конкретни данни за конкретна заплаха в Германия, но трябва да сме наясно, че цяла Европа е цел на „Ислямска държава“, заявява Холгер Мюнх, директор на германската Федерална служба за разследване. По думите му, от 2000-та година насам са предотвратени 11 терористични заплахи за Германия, но през тези години терористичните мрежи са се развили много. В Германия има 470 лица с рисков профил, чийто брой рязко е нараснал през последните години. Той отбелязва нуждата от по-добра техника, защото терористите водят комуникацията си на много широко технологично ниво. Налагат се паралелни спешни мерки в много области, категоричен е Холгер Мюнх.

Трябва да призная, че съм шокиран, защото в рамките на дебата след атентатите в Париж с огромно учудване разбрах, колко много информация европейските служби не разменят помежду си. Това казва Гидо Щайнберг от фондация „Наука и политика“ в Берлин:

Нашите политици и специалисти по сигурността още от 11-ти септември 2001 г. говорят за необходимостта от тясно сътрудничество и обмен на данни и информация между службите в Европа. Фактът, че това все още не се случва, е неприемлив, още повече като се има предвид, че границите в Европа от години са отворени. Според мен проблемът се крие в огромните разлики в степента на професионализъм в отделните служби на страните от ЕС. В една група държави, като Франция и Великобритания например службите са на много високо ниво, но в други страни, например в самата Германия това не е така. За държави като Белгия, където службите очевидно не се справят, да не говорим. Причислявам Германия към страните, където службите не функционират добре, като обяснението е в това, че Германия е държава с федерална структура. А потвърждение на моите съмнения е фактът, че нашите служби не можаха да предотвратят заминаването на стотици млади хора за Сирия, където да бъдат обучени от бойците на ИД, за да се върнат след години в Европа. Тогава те със сигурност ще се превърнат в опасност и за Германия.


Всички гледни точки с коментар по темата чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна