Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мартин Владимиров: Икономическото развитие е лек срещу джихадизма

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Един от начините за справяне с джихадистите е икономическото развитие и Африка доказва тази теза, коментира Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията в интервю за обзорното външнополитическо предаване "Събота 150". Според Владимиров Африка се стабилизира и започва нормален политически процес на преход между правителствата, което до голяма степен се дължи на опасността от джихадизъм и опитите на традиционните политически сили да се обединят за запазването на целостта на държавите и да предотвратят разрастването на терористичните мрежи в региона:

Много чуждестранен капитал навлиза в Африка. Голяма част е и от Китай. Като цяло Африка се превръща в един хъб за инвестиции, тъй като всички останали региони в момента са стагниращи. Африка се очаква да произвежда близо 10 процента от целия газ в света в следващите 25 години. Има подходяща подкрепа, която идва впрочем в момента и от САЩ, и от Европа, най-вече от Франция. Начинът за справяне с джихадисткия проблем е всъщност през икономическо развитие, с повече натиск върху корумпирани правителства да либерализират сектори, в които много хора не могат да намерят своето място.

По време на африканската си обиколка миналото лято, американският президент Барак Обама заяви, че Африка е един от най-развиващите се региони в света и има голям икономически и бизнес потенциал. На глобална предприемаческа среща на върха Обама подчерта, че е необходимо в бъдеще Африка да стане център на растежа на световната икономика.

Защо цените на какаото продължават да вървят нагоре и какво означава това за африканските икономики, които са силно зависими от неговия износ? Мартин Владимиров откроява като причини за скока на цените както сушата, така и нарасналото търсене на какаови продукти в Китай и в Индия. За последните десет години капацитетът за производство на какао се е увеличил с 10 хиляди тона годишно, а това е огромен ръст на фона на стагниращи развити пазари като Европа и САЩ, където потреблението е стигнало своя пик, посочи още
експертът:

Пазарът е наводнен с шоколадови продукти, които струват много заради сушата, която вдига цената на суровината и така маржовете на компаниите са свити до минимум, даже се говори за масови фалити на много от по-малките компании.
Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна