Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайло Спасов: Децата-бежанци не са виновни за действията на възрастните

по данни на ООН децата, бягащи от войни, глад, насилие и промени в климата са 65 милиона

Снимка: БТА

Детският фонд на ООН започва глобална кампания за оказване на помощ ,наречена "Акт на хуманност". Глобалната инициатива цели преминаване към по-смели и категорични действия, защото безпрецедентното за последните години примирие в Сирия е възможност всички на международната сцена да действат за възстановяването на тази страна, заяви в предаването „Събота 150“ Ивайло Спасов от българското представителство на УНИЦЕФ:

Децата, независимо дали идват от Сирия, от Афганистан, Ирак и Сомалия, независимо дали са в собствените си държави или са тръгнали на път не пособствено желание, прокудени от войната, те са първо и преди всичко деца. Без значение от религиозния, етнически или социален статус. Те са преди всичко деца, които имат права по конвенцията на ООН за защита на правата на детето.

По данни на ООН 65 милиона деца по света са бежанци. Ивайло Спасов разказа, че в Европа  ежедневно пристигат много деца, които имат нужда от помощ, а всяко дете има право да получи равни шансове да развие своя потенциал. Той подчерта, че децата не бива да носят вината и отговорността за действията на възрастните:

Актовете на хуманност се проявяват всеки ден и на всяко ниво. Те засягат всеки от нас и целта ни е да покажем повече такива актове, да призовем за тяхното споделяне, да вдъхновим хората да помогнат с каквото могат. Но на първо време това което целим е увеличаването на информираността сред масовата аудитория.

Организацията пуска на сайта си и на страницата си във фейсбук анимирани истории, озаглавени „Приказки с нещастен край“. Всяко дете израства с приказки, а тези приказки са всъщност кошмарите, в които много деца живеят всеки ден, обясни още Ивайло Спасов:

Това са приказките на истински деца, които бягат от от война, бедност, насилие, дискриминация и не на последно място от последствията на климатичните промени.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна