Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как републиканците се готвят за избори - поглед отвътре

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Предварителните избори за партийна номинация за президент в Съединените Щати продължават до 14-ти юни, когато демократите ще гласуват в Окръг Колумбия. Малко повече от месец по-късно по време на партийните конгреси ще станат ясни и окончателните претенденти за Белия Дом. И докато при демократите победата на Хилъри Клинтън е почти сигурна, въпреки преднината на Доналд Тръмп, републиканците няма да могат да посочат до последния момент кой е най-вероятния кандидат. Настроенията са решителният вот да се случи по време конгресът им, който ще се проведе между 18-ти и 21-ви юли в Кливлънд, щата Охайо. Кореспондентът на БНР в САЩ Младен Петков разговоря със Сара Армстронг - вицепрезидент в комитета по приготовления на Републиканския конгрес.

Уникалното при този конгрес е качеството на кандидатите и техният брой. Доволни сме от мястото, където ще се проведе. Кливлънд е много приятен град и ние се радваме да бъдем част от неговата общност.

Процесът по подготовката на предстоящия конгрес стратира още в началото 2014-та с търсене на град. Комисия избира Кливлънд през август на 2014-та и тогава започва усърдната работа за посрещането на около 50 хиляди, които ще присъстват на събитието, в това число близо 15 хиляди представители на медиите. Пред група журналисти Армстронг уточни, че конгресите се приемат като втори по популярност след олимпийските игри. Там ще е мястото за оформяне на визията на партията:

Програмата или платформата на партията се създава на всеки четири години по време на конгреса. Ще има избран комитет, който ще дискутира различни политики на републиканската партия. В повечето години платформата остава почти същата, но понякога се променя в зависимост от актуалните теми от деня.

Как Доналд Тръмп ще се впише в тази картина, при положение, че републиканският елит не иска да се асоциира с неговите радикални предложения? Къде ще е мястото на един аутсайдер?

Всеки един кандидат може да има свой вариант на определени компоненти от платформата. Може и да не са съгласни напълно с начина, по който някои теми се разглеждат. Това дава шанс на кандидата да обясни пред гласоподавателите защо неговото мнение се различава от записаното в програмата. 

В Америка избирането на номинация не става пряко от народа. Привържениците на партиите гласуват на предварителни избори или изразяват подкрепа на събрания за определен кандидат, като въз основа на подкрепата им се назначават делегати, които имат задачата да гласуват на конгреса за конкретен кандидат. Броят делегати и правилата се различават за всяка партия.  И ако в лагера на демократите Хилъри Клинтън е общо взето непобедима към момента с броя делегати, които ще гласуват за нея, при републиканците въпреки лидерството на Тръмп са възможни варианти, които не изключват възможността той да загуби. Именно за това ако имате възможност да отидете само на един конгрес, ви препоръчвам да е този на републиканците. Там може да се стигне до игра, невиждана от демократите от 1952-ра и при републиканците от 1948-ма.

Оспорваният конгрес може да се получи, когато нито един от кандидатите има достатъчно делегати, за да бъде разглеждан като най-вероятна номинация. Необходимо е да се получат 1 237 гласове на делегати. Ако имаме няколко кандидата по време на процеса, то математически няма как да говорим за най-вероятна номинация. Важно е колко кандидата им по това време. Може да видим двама-трима, които искат да останат с надеждата да получат гласове на самия конгрес. В случая на оспорван конгрес ще има гласуване на място. Всеки щат се различава. При първия кръг на вота се приема, че делегатите, разпределени от предварителните избори, подават гласа си за представяния от тях кандидат. След първия кръг на вота някои щати допускат да се гласува по усмотрението на делегатите. Тогава кандидатите започват усърдно работа, за да спечелят делегатите, когато те бъдат освободени след първия, втория или третия кръг от вота в зависимост от правилата на щата.

 Исторически погледнато, най-екстремният пример е от конгреса на демократите от 1924-та в Ню Йорк, когато след 103 кръга на гласуване се стига да отхвърляне на двамата водещи кандидата Уилям МакАду и Ал Смит и избор на претендента, който е бил едва на седмото  място - Джон Дейвис. Тази година републиканците вече обмислят тактики в случай на оспорван конгрес. Водещият претендент, милиардерът Доналд Тръмп, обаче не иска и да чува за такова развитие и предупреди за бунтове при подобно стечение на обстоятелствата.

Има ли специален отдел посветен на Тръмп?   

Специален отдел? Това, което правим е ако кандидатът ще изнесе реч като вече номиниран, оставяме за неговата реч да се погрижат хората от кампанията му - тези, които работят над посланията, текстописци…Всички те работят над речта, която ще бъде изнесена. Ние просто отговаряме за логистиката, за създаването на условия за изнасянето на речта.

Не се ли притеснявате? Защото от гледна точка на контрола ще е много трудно ако искате на сцената да се качи някои, който точно да представи партийната платформа.

Не съм обезпокоена. Ако се окаже Тръмп, той ще се справи добре също както всеки един друг кандидат. Ние не контролираме кандидатите. От тях си зависи да изложат, това, което искат.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна