Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адвокат Емилия Недева: Европейският съд е посочил Цветанов като виновник за нарушаване на човешките права

Снимка: БГНЕС
Адвокат Емилия Недева коментира в "Преди всички" темата за осъдителните присъди срещу страната ни в Страсбург и въпроса кой ще плати обезщетенията.

Трябва ясно да се разграничава положението на магистрата от положението на изпълнителната власт. Когато се констатира нарушение от страна на министър или друг представител на изпълнителната власт, същата тази власт може да упражни правото си на регрес. Никой не може да я задължи, но тя има това право. Законът го позволява, въпреки че засега нямаме такъв прецедент. Обезщетенията в Страсбург се плащат с решения на МС. Но пък МС от своя страна може да си потърси парите, уточни адвокат Недева.

Има вече шест дела, по които България е осъдена за нарушаване презумпцията за невиновност. Европейският съд персонално е посочил бившия вътрешен министър Цветан Цветанов като виновник за нарушаване на човешките права. Записано е, че тогавашният софийски прокурор Николай Кокинов също носи отговорност. Няма съмнения кой е нарушавал презумпцията за невиновност.

Още по темата чуйте в интервюто на Силвия Великова с адвокат Емилия Недева.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени