Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инж. Ценко Ценов: Предстои цялостна инвентаризация на горите

Снимка: БГНЕС


Миналата година са залесени 26 хиляди декара. Тенденцията е към увеличаване. Тази година новите гори ще бъдат 40 хиляди декара. Направихме рязък завой към добро стопанисване на горите. Вече няма такава система, в която се изсичат дърветата и се прави ново залесяване, обясни в "Преди всички" инж. Ценко Ценов, директор на дирекция "Гори и лесовъдски дейности" в Изпълнителната агенция по горите.

По въпроса с незаконното изсичане той отбеляза, че имаме 40 млн. декара гори и са разположени в цялата страна. Трудно е да се преборим с хора с нисък морал. Полагаме усилия да пресичаме тези нарушения.

Обществото вече е много критично към управлението на горите. Включването на обществото като коректив е много важно, каза още инж. Ценов. Тази година ще бъдат изготвени областни планове за управление и ключов момент в тях е участието на общините и всички хора, които са заинтересовани от проблема.

Правят се стъпки и към цялостна горска инвентаризация, каза още инж. Ценов. Такъв преглед би трябвало да се прави на всеки 10 години. Инвентаризацията е добра основа за регулация.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна