Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нека чуем цветовете

„Мелодия извън петолинието 10“ от Петър Беляшки
Снимка: artgalleryeurope.eu

В края на миналата седмица в столичната галерия "Европа" се откри изложбата на пловдивския живописец Петър Беляшки. Цикълът от 21 платна, наречен „Мелодии извън петолинието”, е вдъхновен от музиката на композитора Стенли Станчев, който за жалост вече не е между нас.
И със цветове се получава музиката, не само с ноти – казва Беляшки, рисувайки на фона на джазовата музика на Стенли Станчев. Музика, която и ние днес ще чуем в предаването ни. Музика, която може да бъде видяна и в живописни маски, в една творческа синестезия, която размества сетивата ни и ни дава възможност да видим музиката и да чуем багрите.
Погрижих се да събера и в разговор човешкото впечатление и артистично преживяване на художника Петър Беляшки, но нека първо чуем изкуствоведа Ралица Базайтова, която коментира не само живописните платна на автора, но и въобще тази асоциативност на осезанията, и този стар като света стремеж на хората да интерпретират звуците в цвят.
Разговаряме и за вторичността на произведението, за това дали музиката е илюстрация или пък изображението доминира, за недетайлния детайл от музикални и нотни елементи, който със своята схематичност, но и ярки цветове контрастира, а и хармонира по особен начин върху пастелните основи в картините на Беляшки. Блеляшки е керамик, който живее с живопистта и с музиката, разбира се. Изложбата е тематична, тя е един букет, в който сетивата се сливат в една обща асоциация на различни осезания, букет който ние можем вероятно и да помиришем, а и да чуем, и разбира се да видим.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна