Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Данъчните ще проверяват българите с офшорки, съобщава на първата си страница "Стандарт". Реакцията е заради "Досиетата от Панама", разкриващи схеми, с които световни лидери са укривали милиарди. От НАП вече поискаха информация по случая, като ще проследят дали официалните доходи на евентуално замесени българи предполагат наличието на сметки или на фирми зад граница. По темата вестник "24 часа", който е част от международното журналистическо разследване, пише, че засега няма български политици сред собствениците на офшорки.

Доматите поскъпват 10 пъти от полето до магазина, пише "Монитор". Според производители реалната цена на дребно сега трябва да е не повече от 2 лв. за килограм. От Националния съюз на градинарите заявяват пред вестника, че това лято се очаква по-голям внос от Турция заради руското ембарго срещу Анкара.

Пенсиите изостават все повече от доходите – водещо заглавие за вестник "Сега". Изчислява се, че сега средната пенсия за стаж и възраст замества 61,8% от нетния осигурителен доход. За да са адекватни получените суми, те трябва да покриват поне 80% от последната заплата на човек, посочва изданието.

Въвеждането на пръстов идентификатор при ползването на здравни услуги ще струва поне 10 млн. лв. на лекарите, стоматолозите и фармацевтите, показва проучване на "Труд". Около 28 хил. медици и фармацевти ще трябва да се снабдят с апарат за пръстовия отпечатък. Всяка машинка струва по 228 лв., като отделно ще се плаща абонаментна такса за поддръжка, уточнява публикацията.

През април изследват безплатно мъже за стерилитет, съобщава "Новинар". Семействата, които срещат трудност да имат дете над половин година, да се обърнат за помощ към специалист. Смята се, че у нас около 240 хил. двойки страдат от репродуктивни проблеми.

Родители на опашка, за да запишат първокласници в столичните училища, пише "Телеграф". Някои школа са посочили в критериите си за прием, че при повече кандидати, събрали равен брой точки, предимство дава по-ранният входящ номер. Така още от неделния следобед пред някои столични училища се извиха опашки от нетърпеливи родители.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени