Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръководителят на разследващите репортери във в. Соар:

А. Лалман: Никой от идентифицирните от "Панамските документи" не каза, че лъжeм за офшорките му


Белгийският вестник Соар, който участва в консорциума от разследващи журналисти, обяви, че над 700 лица в Белгия са имали офшорни фирми в Панама, сред които известния белгийски режисьор Франко Драгоне.

Ален Лалман, който ръководи екип от разследващи репортери във вестника и е един от хората, получили достъп до документацията на панамската адвокатска кантора "Мосак Фонсека", коментира за предаването „12+3“ по „Хоризонт“ основанията си да смята, че информацията е достоверна:

Първо, тези документи следват определена хронология и са свързани един с друг. Естествено, човек може да си помисли, че тази последователност е изкуствено нагласена и че това изтичане е контролирано. Само че, преди да напишем каквото и да било на нашите страници за всеки един от обявените белгийци, ние се свързахме с тях. Отговорите бяха два вида:"Да, имам офшорка" или "Без коментар, моите офшорки не ви засягат". От 70-те човека в Белгия, които ние идентифицирахме, нито един не ни заяви, че това което твърдим е лъжа.

Винаги е възможно да липсват документи или те да са били изтеглени. Нямам контрол над цялостния пакет от документи. Но за тези, които изтекоха, мога да потвърдя, че са автентични.

Със сигурност някои от белгийските граждани, споменати в документите, се опитват да прикрият пране на пари с криминален произход, убеден е журналистът, според когото не става дума само за чисти данъчни измами.

Определено има система за легализиране на криминални финансови средства по мафиотски модел -  в стила характерен за организираните престъпни групи.

Работихме предимно за разкриването на собственици на фирми от Белгия и Люксембург. Очевидно обаче, когато се разследват офшорни фирми, винаги се стига до свързани лица и компании в чужбина. Така например разкрихме машинации в Субсахарска Африка. Имаме и някои случаи, свързани с Централна Азия. Става дума за мрежата от контакти, които разследваните от нас белгийски граждани са установили със структури в тези държави.

Лалман вярва, че от документите ще има още разкрития:

Международният консорциум за разследваща журналистика, който координира досегашните публикации, се ангажира да разкрие големите структури на получените данни през месец май. Тоест, голяма част от тези документи ще бъдат публикувани, както се случи с аферата "Офшор Лийкс" преди 3 години. Освен това, според мен е невъзможно само за 1 година ние да сме успели да разкрием всичко, което е за разкриване в тази документация. Както знаете от българска страна засега има само една журналистка, която работи по проекта съвместно с консорциума. Струва ми се невъзможно за сам човек да извлече всичко най-съществено от тези документи в рамките на 1 година. Смятам, че разкритията ще продължат. Поне за Белгия тези две седмици бележат едва началото на едно цялостно разнищване, което ще продължи месеци наред.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна