Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Гечев: Удължаване на концесията на "Летище София" за 99 години е подарък за концесионера

Заради инвестиции от офшорните зони сега не знаем кои са собствениците на ключови предприятия

Румен Гечев
Снимка: БГНЕС

Още в самото начало на приватизацията в България трябваше да се забранят инвестициите от офшорни зони, тъй като рискът е много голям и сега се оказва, че не знаем кой е собственик на българската икономика. По-голямата част от чуждите инвестиции в България са влезли през офшорни сметки. Това мнение изрази в предаването "Преди всички" Румен Гечев от "БСП лява България", заместник-председател на парламентарната комисия по бюджет и финанси:

Въпрос номер едно е защо съществуват офшорните зони (исторически отпреди средните векове). За да могат престъпници, политици и други гешефтари да си крият парите в законово създадените райски кътчета по света. Ние, така наречените обикновени хора, да си плащаме данъците, а тарикатите да си препират парите.

Гечев нарече офшорните зони "законна форма за неплащане на данъците" и обясни, че решението е просто:

Ако светът е честен, да бъдат така добри политиците от ЕС, САЩ и ООН просто да ги забранят… Да излязат политиците и да кажат на хората защо толерират неплащането на данъци.

Информации като "Панамагейт" са стъпка в правилната посока да се разгради тази система, но средноинтелигентният човек вижда ясно, че информацията е подхвърлена – липсват политически лидери на Запада, което води до внушението, че източните политици са по-податливи на престъпления, каза още Гечев.

В следприватизационния контрол нещата са трагични, подчерта Гечев:

Институциите позволиха 25 години активите на българите да бъдат заграбени от шепа хора и нашите деца и внуци ще слугуват на шепа разбойници. Не изключвам нито една партия. Когато става дума за престъпление, няма партии. В програмата на нито една партия няма такива разбойнически намерения.

Румен Гечев нарече подарък и изумителен подход на правителството намерението срокът на концесията на "Летище София“ да се удължи на 99 години. Според него няма друго обяснение, освен че може би някой иска да прибере по-голяма комисионна за това. Това противоречи на икономическата логика, допълни Гечев и препоръча да се направи сравнителен анализ на европейската практика за какъв срок се дават на концесия летищата в Европа:

Ако правителството потвърди това решение, то е на тънката червена линия на подаръка на летището на бъдещия концесионер.

Данъчен инспектор да тича с оръжие след данъчно задължени лица, не е сериозно. Данъчните измами се хващат лесно на обикновен компютър. Така Румен Гечев коментира идеята за въвеждане на данъчна полиция.

Цялото интервю на Таня Милушева с Румен Гечев чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна